Verwarm niet uw hele huis
Zet de verwarming alleen aan in de kamers waar u bent. Houd alle deuren dicht.
Zet de verwarming alleen aan in de kamers waar u bent. Houd alle deuren dicht.
Douche kort, maximaal 5 minuten. Gebruik een waterbesparende douchekop. Ga ook minder vaak in bad.
Vervang uw gloeilampen of halogeen lampen door ledlampen.
Zet de thermostaat op maximaal 19 graden als u thuis bent en trek warme kleding aan. Bent u niet thuis? Zet dan de verwarming op 15 graden. Zet de verwarming ook op 15 graden een uur voordat u naar bed gaat.
Verse en schone lucht is belangrijk voor de gezondheid en de verwarming functioneert beter. Zet ventilatieroosters open. Of open ’s ochtends 5 minuten de ramen om verse lucht binnen te laten.
Doe ’s avonds de gordijnen dicht en voorkom tocht bij de ramen. Let op: zorg dat uw gordijnen niet voor de verwarming hangen en zet uw bank niet voor de verwarming. Dat blokkeert de warmte.
Zet de vaatwasser pas aan als deze helemaal vol zit. Kies een ecoprogramma. Wast u met de hand af? Gebruik dan een teiltje en laat niet de kraan lopen. Heeft u een mengkraan? Denk er dan aan om de mengkraan standaard op koud terug te zetten. Want iedere keer dat u warm water gebruikt slaat de ketel aan en gebruikt u dus gas om het water te verwarmen.
Zorg dan tijdens het koken dat de gasvlam onder de pan blijft. Doe ook altijd de deksel op de pan. Eten kookt eerder en wordt sneller gaar. Zo gebruikt u minder gas.
Laat elektrische apparaten niet op stand-by staan, maar zet ze helemaal uit. Gebruik een stekkerdoos met schakelaar. Zo voorkomt u dat apparaten toch stroom gebruiken terwijl u ze niet gebruikt. Denk aan het koffiezetapparaat.
Plak radiatorfolie achter de verwarming die tegen de buitenmuur staat. Hiermee houdt u de warmte in huis. Ook kunt u uw huis sneller warm krijgen met een radiatorventilator. Dat is een klein apparaat dat u onderaan een radiator plaatst. De ventilator zorgt ervoor dat uw huis sneller opwarmt, wat minder energie kost.
Bekijk in de video hoe u zelf de radiatorfolie plaatst.
Maak naden en kieren in uw huis dicht en voorkom tocht. Bijvoorbeeld met tochtstrips, kit, deurdrangers of een brievenbusborstel. Uw huis voelt warmer.
Op deze website vindt u tips en werkinstructies om kieren en naden in uw huis dicht te maken.
Bekijk in de video hoe u zelf tochtstrips aanbrengt.
Draai een was met een volle wasmachine. Kies voor een programma op ecostand of 30 graden. Laat uw was drogen aan de waslijn of een wasrek.
Bekijk de video hoe u energie kunt besparen door slimmer de was te doen.
Hoort u borrelende of tikkende geluiden in (één van) uw radiatoren? Dan warmt uw verwarming niet meer goed op en verspilt u daardoor (onnodig) energie. Bekijk de video om te zien hoe u zelf uw radiatoren kunt ontluchten.