Boiler & TF-signaal

Sinds 1 juli wordt het toonfrequent (TF) signaal niet meer uitgezonden. Het TF-signaal zorgde ervoor dat uw boiler automatisch opwarmde. En dat u gebruik kon maken van dubbeltarief voor stroom: ook wel dag-/nachttarief genoemd. Op deze pagina vindt u vragen over het TF-signaal, de gevolgen van het uitzetten ervan.

Mijn boiler doet het niet door het wegvallen van het TF-signaal en ik heb daardoor geen warm water. Wat moet ik doen?

 • In veel gevallen kunt u uw boiler zelf inschakelen. Daarvoor houdt u dit stappenplan aan: Blijft mijn boiler werken als het TF-signaal uitgaat? De boiler moet weer opwarmen, dus kan het gemiddeld 1 tot 1,5 uur duren tot u weer warm water heeft.
 • Heeft u een TF-ontvanger in de meterkast zoals op de foto hieronder (klik op de foto om deze te vergroten)? Op deze ontvanger ziet u een kleine driehoek, de letter T en een palletje (blauw omcirkeld op de afbeelding). Druk het palletje 5 seconden omhoog en uw boiler gaat weer aan. Dit hoeft u maar één keer te doen.
 • Heeft u een elektrische boiler én een elektronische TF-ontvanger die niet met de hand in te schakelen is? Dan kunt u deze dus niet handmatig aanzetten. Als tijdelijke oplossing kunt u als bewoner als volgt zelf warm water regelen in uw woning (lees onder de foto verder). We zijn in afwachting van een definitieve oplossing.
  • U ziet 2 knoppen op uw boiler, zoals op bovenstaande foto. De knoppen kunnen wat afwijken van de afbeelding. Ze kunnen bijvoorbeeld een andere kleur hebben.
  • Met de linkerknop kunt u de boiler tijdelijk aanzetten. Draai deze knop van 0 naar 120 minuten. Uw boiler zal dan 2 uur verwarmen. Dit moet iedere dag, afhankelijk van het verbruik van warm water, gedaan worden.
  • Met de rechterknop regelt u de temperatuur van het water (indien nodig).

Wat is het TF-signaal?

Het TF-signaal zorgde ervoor dat uw boiler ’s nachts automatisch opwarmde. En dat u gebruik kon maken van dubbeltarief voor stroom: ook wel dag-/nachttarief genoemd. Lees hier meer over het verdwijnen van TF-signaal.
Meer informatie over het dubbeltarief vindt u hier.

Wat had het TF-signaal te maken met het dubbeltarief?

Het TF-signaal zorgde voor ervoor dat uw boiler automatisch schakelde tussen het dag- en nachttarief. Daarmee maakte u dus automatisch gebruik van het dubbeltarief.

Hoe kan ik gebruik blijven maken van het dubbeltarief?
U kunt alleen nog met een slimme meter gebruik maken van het dubbeltarief. Enexis heeft alle klanten zonder slimme meter een gratis slimme meter aangeboden vóórdat het signaal werd uitgezet. U kunt alsnog een slimme meter aanvragen als u dat wilt. Houd er rekening mee dat er kosten aan verbonden kunnen zijn. Meer informatie over de slimme meter en hoe u er een aanvraagt, leest u op www.enexis.nl/slimmemeter.

Wat als ik geen slimme meter aanvraag?
Als u geen slimme meter aanvraagt, kunt u geen gebruik maken van het dubbeltarief. Uw boiler blijft dan 24 uur per dag verwarmen. U betaalt voor het verwarmen van water dan het enkeltarief. Dat zit tussen het dag- en nachttarief in.
Naar schatting zullen uw kosten gemiddeld € 10,-  op jaarbasis stijgen als u niets doet. 

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn boiler toch automatisch in- en uitschakelt?

Het TF-signaal zorgde er ook voor dat uw boiler 's nachts een seintje kreeg om water op te warmen. Dat gebeurt nu dus niet meer. Wilt u gebruik blijven maken van automatische boilerschakeling, dan kunt u ervoor kiezen een tijdschakelklok te laten installeren. Wel willen we u wijzen op het volgende:

 • Het plaatsen van deze tijdschakelklok kost tussen de €200,- en €300,-. WonenBreburg draagt niet bij in deze kosten, deze zijn voor uzelf. Ook plaatst WonenBreburg geen tijdschakelklokken.
 • Omdat het verschil tussen dag- en nachttarief op dit moment zó klein is (1 eurocent per Kwh), is een tijdschakelklok geen besparing voor uw portemonnee, in tegendeel.
 • Bovendien zullen boilers de komende jaren door alternatieven voor warmwater gaan verdwijnen. Helaas is nog niet te zeggen wanneer dat gebeurt. 

Zoals hierboven al beschreven, gaat u naar schatting €10,- op jaarbasis meer betalen als u geen tijdschakelklok of slimme meter laat installeren.