Woontips

Uw woning is uw eigen stek. U wilt prettig en comfortabel wonen. Wat u zelf kunt doen om meer van uw woning te kunnen genieten, leest u hier. WonenBreburg heeft enkele woon- en onderhoudstips voor u. Heeft u zelf een goede tip? Laat het ons weten.

Beveilig uw woning

Alleen de deuren en ramen afsluiten houdt inbrekers niet meer buiten uw woning. U kunt het inbrekers met enkele eenvoudige maatregelen moeilijk maken en zo het risico van inbraak verkleinen.

Hang- en sluitwerk
Veel zwakke plekken zijn te beveiligen door het vervangen of bijplaatsen van hang- en sluitwerk. Sloten met het Politiekeurmerk zijn te herkennen aan de sterren en logo van SKG.
Tip: Breng hang en sluitwerk aan met een inbraakwerendheid van minimaal 3 minuten.

Ramen en deuren
Eén of twee extra sloten bieden extra bescherming. Ook dievenklauwen aanbrengen op ramen en deuren maken het de inbreker moeilijk.

Verlichting
Als er licht brandt in en om uw huis, lijkt het of u thuis bent. U kunt er met behulp van tijdschakelaars voor zorgen dat lampen tijdens uw afwezigheid op ingestelde tijden aan en uit gaan.

Elektronische beveiliging
Sirenes, bellen of alarmlichten zijn elektronische beveiligingssystemen. Deze kunnen op veel manieren omwonenden of de politie waarschuwen, of de inbreker afschrikken.

Rookmelders
Rookmelders waarschuwen u als zij rook(deeltjes) signaleren. U hoort dan een scherp geluidssignaal. Het waarschuwt u meteen. Zeker 's nachts is dit erg belangrijk. Als u slaapt, ruikt u namelijk niets. Bij brand raakt u door vrijkomende koolmonoxide in een nog diepere slaap. Daarom is het belangrijk dat u op tijd wakker gemaakt wordt.
Tip: plaats op elke verdieping een rookmelder op een centrale plek.

Voorkom brand door:
- Uw afzuigkap schoon te houden;
- Uw schoorsteen op tijd te (laten) vegen;
- Een frituurpan, haard of brandende kaarsen nooit onbeheerd achter te laten;
- Uw tv('s) helemaal uit te zetten, niet op stand-by te laten staan;
- Uw wasdroger regelmatig schoon te maken. Opgehoopt stof dat heet wordt, kan brand veroorzaken.

Ventileer uw woning

Als u woning goed is geïsoleerd, scheelt dit veel stookkosten. Maar wist u dat regelmatig ventileren in een goed geïsoleerde woning hard nodig is? Ventilatie kost energie, maar is geen energieverspilling. Het opwarmen van droge lucht kost namelijk minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht. Door ventilatie wordt constant frisse lucht in uw woning aan- en afgevoerd. Hierdoor verlaagt het vochtgehalte en verhoogt uw woongemak.

Woont u in een woning met een speciale energie-installatie, zoals warmte-koudeopslag (WKO) of een ander systeem? Dan gelden andere adviezen over ventileren. Raadpleeg daarvoor uw gebruikershandleiding.

Tips voor een goede ventilatie

  • De makkelijkste manier van ventileren is via een ventilatierooster of een klepraampje dat altijd openstaat. Hierdoor blijft de lucht in uw woning gezond en droog.
  • Elke dag 20 minuten luchten werkt het beste. Hiervoor zet u twee raampjes tegenover elkaar open en de thermostaat laag.
  • Kook met deksels op de pannen om waterdamp te verminderen.
  • Maak de vloer na het dweilen met een doek droog.
  • Ventileer extra tijdens het douchen, koken, het gebruik van een condenswasdroger en tijdens feestjes.

Voorkom lekkage van de wasmachine

Lekkage van de wasmachine komt meestal door het lekken of zelfs losspringen van de wasmachineslang. Als de kraan van de wasmachine open blijft staan, blijft ook de slang onder druk staan. Op den duur kan de slang door de druk springen. Draai daarom de kraan dicht na gebruik van de wasmachine.

Voorkom stank uit afvoerputjes

In het afvoerputje of in de afvoerbuis van douche, bad, gootsteen, wastafel en wasmachine staat altijd water. Dit water fungeert als stankafsluiter. Als u ze lange tijd niet gebruikt, doordat u bijvoorbeeld op vakantie gaat, verdampt het water. Er is dan een open verbinding met het riool en dat veroorzaakt stank. Om deze stank te voorkomen, giet u wat water in de afvoer. Een paar druppels slaolie erbij helpt ook. Slaolie zorgt er namelijk voor dat het water niet (snel) verdampt.