Boiler & TF-signaal

Mogelijk heeft u onlangs van de netbeheerder bericht gehad dat vanaf 1 juli 2021 het toonfrequent (TF) signaal niet meer wordt uitgezonden. Het TF-signaal zorgt ervoor dat uw boiler ’s nachts automatisch opwarmt. Het nachttarief voor energie is goedkoper dan het dagtarief.

 

Veel gevraagd over Boiler & TF-signaal

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn boiler toch automatisch in- en uitschakelt?

Algemeen

Het TF-signaal zorgde er voor dat uw boiler 's nachts een seintje kreeg om water op te warmen. Dat gebeurt sinds 1 juli 2021 niet meer. Wilt u gebruik blijven maken van automatische boilerschakeling, dan kunt u ervoor kiezen een tijdschakelklok te laten installeren. Wel willen we u wijzen op het volgende:

 • Het plaatsen van deze tijdschakelklok kost tussen de €200,- en €300,-. WonenBreburg draagt niet bij in deze kosten, deze zijn voor uzelf. Ook plaatst WonenBreburg geen tijdschakelklokken.
 • Omdat het verschil tussen dag- en nachttarief op dit moment zó klein is (1 eurocent per Kwh), is een tijdschakelklok geen besparing voor uw portemonnee, in tegendeel.
 • Bovendien zullen boilers de komende jaren door alternatieven voor warmwater gaan verdwijnen. Helaas is nog niet te zeggen wanneer dat gebeurt.

Zoals hierboven al beschreven, gaat u naar schatting €10,- op jaarbasis meer betalen als u geen tijdschakelklok of slimme meter laat installeren.

Wat had het TF-signaal te maken met het dubbeltarief van stroom?

Algemeen

Het TF-signaal zorgde voor ervoor dat uw boiler automatisch schakelde tussen het dag- en nachttarief. Daarmee maakte u dus automatisch gebruik van het dubbeltarief.

Hoe kan ik gebruik blijven maken van het dubbeltarief?
U kunt alleen nog met een slimme meter gebruik maken van het dubbeltarief. Enexis heeft alle klanten zonder slimme meter een gratis slimme meter aangeboden vóórdat het signaal werd uitgezet. U kunt alsnog een slimme meter aanvragen als u dat wilt. Houd er rekening mee dat er kosten aan verbonden kunnen zijn. Meer informatie over de slimme meter en hoe u er een aanvraagt, leest u op www.enexis.nl/slimmemeter.

Wat als ik geen slimme meter aanvraag?
Als u geen slimme meter aanvraagt, kunt u geen gebruik maken van het dubbeltarief. Uw boiler blijft dan 24 uur per dag verwarmen. U betaalt voor het verwarmen van water dan het enkeltarief. Dat zit tussen het dag- en nachttarief in.
Naar schatting zullen uw kosten gemiddeld € 10,-  op jaarbasis stijgen als u niets doet. 

Mijn boiler doet het niet door het wegvallen van het TF-signaal en ik heb daardoor geen warm water. Wat moet ik doen?

Algemeen

Op deze pagina vindt u verschillende oplossingen voor verschillende boilers, zoals een stappenplan. 

Wat als mijn tijdschakelklok het niet meer doet?

Algemeen

Als de tijdschakelklok op uw boiler niet meer werkt, moet u zelf een installateur inschakelen. WonenBreburg repareert dit niet. U kunt hiervoor kijken op bijvoorbeeld: www.technieknederland.nl/vind-een-vakman

Wat kan ik doen om gebruik te blijven maken van de effecten van het TF-signaal?

Algemeen

Het TF-signaal wordt sinds 1 juli 2021 niet meer uitgezonden. Dat signaal regelde twee zaken: uw boiler schakelde automatisch aan en uit en u kon gebruik maken van het dubbeltarief voor stroom. 

U heeft 2 opties als u van (een van) deze (twee) zaken gebruik wil blijven maken:

 • Slimme meter
  U kunt een slimme meter aanvragen. Die zorgt ervoor dat uw boiler automatisch ’s nachts gaat verwarmen. Een bijkomend voordeel van een slimme meter is dat deze op afstand uitleesbaar is als u dat wilt, waardoor er geen opname meer hoeft plaats te vinden voor de jaarlijkse afrekening van de energiekosten. Een slimme meter kunt u aanvragen bij uw netbeheerder en is over het algemeen gratis.

 •  Tijdschakelklok
  Voor de automatische boilerschakeling kunt u er voor kiezen een tijdschakelklok te laten installeren.Het plaatsen van deze tijdschakelklok kost tussen de €200,- en €300,-. WonenBreburg draagt niet bij in deze kosten, deze zijn voor uzelf. Ook plaatst WonenBreburg geen tijdschakelklokken.
  Omdat het verschil tussen dag- en nachttarief op dit moment zó klein is (1 eurocent per Kwh), is een tijdschakelklok geen besparing voor uw portemonnee, in tegendeel. Bovendien zullen boilers de komende jaren door alternatieven voor warmwater gaan verdwijnen. Helaas is nog niet te zeggen wanneer dat gebeurt.
  Naar schatting zullen uw kosten gemiddeld € 10,- stijgen als u niets doet.

Wat is het TF-signaal?

Algemeen

Het TF-signaal zorgde ervoor dat uw boiler ’s nachts automatisch opwarmde. En dat u gebruik kon maken van dubbeltarief voor stroom: ook wel dag-/nachttarief genoemd.

Lees hier meer over het verdwijnen van TF-signaal. Meer informatie over het dubbeltarief vindt u hier.