Boiler & TF-signaal

Mogelijk heeft u onlangs van de netbeheerder bericht gehad dat vanaf 1 juli 2021 het toonfrequent (TF) signaal niet meer wordt uitgezonden. Het TF-signaal zorgt ervoor dat uw boiler ’s nachts automatisch opwarmt. Het nachttarief voor energie is goedkoper dan het dagtarief.

 

Veel gevraagd over Boiler & TF-signaal

Wat is het TF-signaal?

Het TF-signaal zorgt ervoor dat uw boiler ’s nachts automatisch opwarmt. Het nachttarief voor energie is goedkoper dan het dagtarief. U bent dus (iets) voordeliger uit. Lees hier meer over het verdwijnen van TF-signaal.

Wat verandert er voor mij als het TF-signaal verdwijnt?

We verwachten dat uw boiler vanaf 1 juli 2021 aan blijft staan. Dat betekent dat de boiler verwarmt wanneer u warm water nodig heeft (bijvoorbeeld als u wilt gaan douchen). Het kan zo zijn dat u meer gaat betalen voor uw energieverbruik. Hoeveel uw kosten exact zullen stijgen, is afhankelijk van de grootte van uw huishouden en het verbruik van warm water door de dag heen (bijvoorbeeld of u nachts of overdag doucht of dagelijks de afwas doet).

Mocht uw boiler uit blijven staan, dan kunt u deze in de meeste gevallen handmatig inschakelen. Dit is een éénmalige handeling. Zie hiervoor het stappenplan; Blijft mijn boiler werken als het TF-signaal uit gaat? van Netbeheer Nederland.

Kunt u uw boiler niet handmatig inschakelen, dan kan een vakman van WonenBreburg langskomen. Neem in dat geval contact op via contact@wonenbreburg.nl of via onze klantenlijn: 088-496 00 00.

Wat kan ik doen om gebruik te blijven maken van de voordelen van het TF-signaal?

U heeft 2 opties:

  • Slimme meter
    U kunt een slimme meter aanvragen. Die zorgt ervoor dat uw boiler automatisch ’s nachts gaat verwarmen. Een bijkomend voordeel van een slimme meter is dat deze op afstand uitleesbaar is als u dat wilt, waardoor er geen opname meer hoeft plaats te vinden voor de jaarlijkse afrekening van de energiekosten. Een slimme meter kunt u aanvragen bij uw netbeheerder en is over het algemeen gratis.

  •  Tijdschakelklok
    U kunt er voor kiezen een tijdschakelklok te laten installeren. Dat is een simpel alternatief voor het TF-signaal. Met een tijdschakelklok kunt u instellen hoe laat de boiler aangaat en wanneer deze weer uitschakelt. Voor de exacte kosten en installatie kunt u contact opnemen met een installateur. U kunt hiervoor kijken op www.technieknederland.nl/vind-een-vakman.

 Let op: de kosten voor het installeren van een tijdschakelklok zijn gemiddeld € 150,- en betaalt u zelf. We willen u erop wijzen dat deze kosten zich niet snel zullen terugverdienen. Dat komt doordat het verschil in dag- en nachttarief erg klein is: ongeveer 1 eurocent. Naar schatting zullen uw kosten gemiddeld € 10,- stijgen als u niets doet.

Daarnaast gaat WonenBreburg op termijn alle elektrische boilers vervangen en is de tijdschakelklok niet meer nodig. Er is echter nog niet bekend wanneer dit plaats zal vinden.