40 jaar huren bij WonenBreburg: Bredase huurders verrast met high tea

Het is ondertussen een traditie: huurders die exact veertig jaar bij ons huren, trakteren we op een gezellige high tea. Dit jaar zijn er in Breda maar liefst 37 huishoudens die deze bijzondere mijlpaal hebben bereikt!

In Theesalon de Struyck worden zij welkom geheten door Bart de Laat, stadsregisseur Breda bij WonenBreburg. Zelf was hij pas vijf jaar oud, vertelt hij, toen de trouwe huurders in de zaal in 1979 hun huurcontract tekenden. In de tussentijd is er veel veranderd. Zo betaalde mevrouw Hafti destijds 166 gulden huur. “Dat is omgerekend 75 euro”, klinkt het vanuit de zaal. “Was dat nog maar zo!”, lachen de aanwezigen.

Terugblik
In 1979 werd Margaret Thatcher verkozen tot de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk, kwam de eerste walkman op de markt, was YMCA van The Village People de bestverkochte single én tekenden de 21 aanwezige huurders hun huurcontract. Zo ook Ad Meeuwis, die samen met zijn kleindochter van een bladerdeeggebakje geniet. Via een tijdelijke woning in de Hudsonstraat kwam hij in contact met WonenBreburg. “Al snel verhuisde ik twee straten verder, naar de Olivier van Noortstraat. Ik woon eigenlijk al mijn hele leven in het Heuvelkwartier en ben niet van plan hier ooit weg te gaan. Ik heb hier zelfs nog gevoetbald met Nico Rijnders, die later bij NAC en Ajax speelde.”

Ad Meeuwis

Buurtcontact
Aan een andere tafel drinkt het echtpaar Sterken een kopje thee. Meneer Sterken woont zelfs al 65 jaar op bijna hetzelfde adres. “In 1954 – toen was ik twaalf – verhuisde ik met mijn ouders naar een bovenwoning in de Dr. Struyckenstraat. Toen ik trouwde, trokken we een verdieping naar beneden.” En daar woont het stel nog steeds. Ook zij zitten helemaal op hun plek in de Heuvel, vertelt mevrouw Sterken enthousiast: “Er is hier veel bedrijvigheid, daar hou ik van. En ik heb altijd veel contact met buurtgenoten.”

Echtpaar Sterken

Flatliefde
Annie de Roos woont in de Brusselstraat en is een zeer betrokken huurder. “Eind jaren ’90 heeft WonenBreburg de hele flat opgeknapt. Ik weet nog goed dat ik naar buiten stapte om boodschappen te doen en ik mijn foto levensgroot op het bouwbord zag staan”, lacht ze, terwijl er een Marokkaanse pannenkoek wordt opgeschept. “Ik ben hier veertig jaar geleden komen wonen met mijn man, hij is inmiddels overleden. Frans, mijn huidige partner, woonde hier met zijn vrouw, zij is er ook niet meer. Nu wonen we samen. En nog steeds met veel plezier in dezelfde flat!”

Annie de Roos

Voor de Tilburgse huurders die 40 jaar bij ons huren wordt op vrijdag 1 november een feestelijke middag georganiseerd.