Fluitende vakmannen, tevreden zorgmedewerkers en blije bewoners

Planmatig onderhoud Den Herdgang (Berlagehof, Tilburg) loopt op rolletjes

Aan het Berlagehof in Tilburg werken zorgorganisatie De Wever, aannemer Coen Hagedoorn en WonenBreburg nauw samen in een onderhoudstraject. Negentig appartementen in Zorgcentrum Den Herdgang worden voorzien van een nieuwe keuken en badkamer.

Den Herdgang is één van de locaties van De Wever waar senioren en dementerenden wonen en de nodige zorg krijgen. “Onderhoud in woningen waar huurders wonen tijdens de werkzaamheden is altijd een uitdaging”, vertelt Joep Hoekstra, projectleider planmatig onderhoud bij WonenBreburg. “Maar deze doelgroep vraagt extra aandacht van alle betrokkenen.”

Eind oktober 2018 zijn de werkzaamheden aan de 90 zorgappartementen, verdeeld over vier etages, in Zorgcentrum Den Herdgang gestart. Ook de centrale badkamers en toiletten worden gemoderniseerd volgens de hygiëne-eisen in de zorg. Joep: “De ruimtes waren erg verouderd. Het was de hoogste tijd voor een grondige renovatie.”

Aanpassen aan de omstandigheden
Per week worden zes appartementen aangepakt. Op maandag gaan het sanitair en de kastjes eruit, worden tegels gebikt. En op vrijdag wordt de fonkelnieuwe keuken en badkamer opgeleverd. Tijdens de werkzaamheden leven en slapen de bewoners van De Wever in het appartement. “Deze situatie heeft aan alle partijen om aanpassingen gevraagd”, legt Joep uit. “Zo beginnen de vakmannen op een later tijdstip, zodat de medewerkers van De Wever de tijd hebben om hun cliënten ’s ochtends te verzorgen. En De Wever heeft extra personeel tijdens de nachtdiensten ingezet om voor rust te zorgen bij de veelal dementerende bewoners.”

Kinderziektes
“Wij zijn niet gespecialiseerd in zorg, De Wever niet in bouw. Elk op onze eigen expertise hebben we de wensen en eisen voor het onderhoud wekelijks met elkaar besproken. Toch verliep het in het begin af en toe moeizaam”, geeft Joep toe. “De vakmannen liepen elkaar soms letterlijk in de weg in de kleine ruimtes waar gewerkt moest worden. Maar door goed met elkaar te communiceren en elkaar te helpen zijn deze kinderziektes snel opgelost. Nu loopt iedereen fluitend rond, neemt de loodgieter de tegels voor de tegelzetter mee en het belangrijkste: zijn medewerkers, bewoners én hun familie tevreden.”

Voor de carnavalsvakantie zijn alle werkzaamheden in de appartementen afgerond. Tot eind maart wordt er door aannemer Coen Hagedoorn nog gewerkt aan de gezamenlijke ruimtes in Den Herdgang.