Het groene paradijsje van Bas Asselbergs in Broekhoven

Het zou zomaar eens de schoonste brandgang van Broekhoven kunnen zijn. Tilburger Bas Asselbergs maakt er een sport van om de stoepen rondom zijn hoekwoning spic en span te houden. “Kleine moeite, groot resultaat”, vindt hij.

“Ik zeg niet dat iedereen met een pincet onkruid moet verwijderen, maar een beetje meer aandacht voor je leefomgeving kan geen kwaad”, vertelt Bas Asselbergs als hij met militaire precisie een ongewenst groen plantje tussen de tuintegels vandaan trekt. Zijn plaats van zo’n 120 vierkante meter ziet er piekfijn uit. “Als ik iets zie liggen, raap ik het op en gooi ik het weg. Als je het bijhoudt, kost een tuin niet veel tijd. Dat geldt ook voor de brandgang, ik zorg ervoor dat die brandschoon is en blijft.”

Vondsten van de kringloop
Vijf jaar geleden kwam hij hier wonen, op de hoek in een straat in Broekhoven. Lang woonde hij in een koopwoning, tot dat financieel niet meer ging. “Ik heb vastgehouden aan een huis, maar hier heb ik eindelijk een thuis. Het is echt mijn hoekje geworden. Veel heb ik niet te besteden, maar toch heb ik er iets moois van weten te maken.”

Hij wijst naar de lantaarns aan de schutting. “Van de kringloopwinkel. Ik heb ze bespoten met autolak, zodat ze dezelfde uitstraling hebben.” Er zijn meer tweedehands vondsten in de tuin verwerkt. De sloten op de poort bijvoorbeeld, of de plastic cobraslang in het groen. Dat groene hoekje is Bas z’n trots. “Toen ik hier kwam wonen, was het een bende. Op de plek waar een hondenren stond, heb ik mijn eigen paradijsje gemaakt”, vertelt hij.

Kwetterende vogels
Klimplanten als klimop en bruidssluier groeien er weelderig en zorgen voor beschutting. De lavendel en roos geven kleur aan de tuin en het watertje zorgt voor een rustgevend geluid. Vanaf het terras tegen de woning, kijkt Bas het liefst naar het resultaat van zijn ijzeren discipline. En naar de kwetterende vogeltjes. Hij heeft een mooi plekje voor zichzelf gecreëerd, vindt hij. “Het is zen hier. Net als mijn moeder ben ik een natuurmens. Ik leef klein, ook omdat ik niet veel te besteden heb, maar daarin vind ik het grootste geluk.”