Het kerstpaleisje van Jan: ‘Ik vind het betoverend’

De mooiste tijd van het jaar. Dat is de kerstperiode voor huurder Jan van de Pas. Sinds twee jaar woont hij in een appartement in het Tilburgse Goirke, dat hij in december omtovert tot een heuse kerstwoning.

Jan, in voetbalkringen beter bekend als Toeter Jan, heeft twee grote hobby’s: de Eindhovense voetbalclubs PSV en FC Eindhoven aanmoedigen met oorverdovend getoeter én Kerstmis. “Dat is altijd zo’n gezellige tijd”, vertelt hij glunderend. “Ik heb het vanuit thuis mee gekregen: buiten spelen in de sneeuw en dan naar binnen waar warm was en er lichtjes brandden. Dat fijne gevoel probeer ik elk jaar in mijn eigen huis terug te brengen.”

Betoverend kerstlandschap
Vroeger maakte hij met zijn vader ook al een kersttafereel. Toen nog in het klein, met een kerststal en wat mos. Hij heeft er nog foto’s van. Geïnspireerd door de kerstshows in tuincentra werd het elk jaar groter. “Ik vind het betoverend, zo’n miniatuur kerstlandschap. Nu begin ik al in november met de voorbereidingen. Doeken spannen, piepschuim snijden, de planken ophangen: dat is de basis.”

Geluk
Jan heeft een licht verstandelijke beperking en krijgt daarom woonbegeleiding van Amarant, maar regelt zijn kerstdorp in de huurwoning van WonenBreburg helemaal zelf. Veiligheid gaat boven alles, dus over de stroomvoorziening van de miniatuurhuisjes heeft hij goed nagedacht. Geen makkelijke opgave, want het kerstdorp in zijn slaapkamer telt maar liefst drie verdiepingen. Met nepsneeuw, tientallen huisjes, boompjes en figuurtjes creëerde Jan een prachtig kerstlandschap. Op de bovenste etage staat zijn favoriete onderdeel: een kasteel waar helikopters en vliegtuigjes boven cirkelen. Jan: “Het is niet alleen leuk om te bouwen, maar ook om naar te kijken. Het is een dure hobby, maar ik word er heel gelukkig van.”

 Zijn droom? Om een miniatuur kerstlandschap in bijvoorbeeld een winkeletalage te bouwen. Zodat meer mensen van zijn creativiteit kunnen genieten.