Ook Tilburgse huurders die 40 jaar huren bij WonenBreburg in het zonnetje gezet

Huurders die 40 jaar bij ons huren, zetten we elk jaar traditioneel in het zonnetje. Op vrijdag 1 november kwamen ruim zestig huurders bij elkaar bij Boerke Mutsaers om verhalen uit te wisselen onder het genot van een hapje en een drankje.

Directeur-bestuurder Caroline Timmermans heet de trouwe huurders op de eerste novemberdag van harte welkom. Ze heeft een aantal huurcontracten opgesnord uit het jaar 1979, toen de aanwezigen hun huurcontract tekenden. Zo woonde meneer Jansen destijds voor slechts 140 gulden. Het is ook het jaar dat Margaret Thatcher werd verkozen tot de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk, de eerste walkman op de markt en liedjes als YMCA en Paradise by the Dashboard Light in de hitlijsten stonden. Dat Jos Brink een kus gaf aan koningin Juliana, wordt ook door velen in de zaal herinnerd. “Dat was een leuk moment”, klinkt het.

Herinneringen ophalen
Dit soort herinneringen vormen de hele middag onderwerp van gesprek. Net als de woningen waarin de huurders wonen. Die vormen al veertig jaar een thuis voor de aanwezigen. Annie Sparidans huurt zelfs al een paar jaar langer bij WonenBreburg. “44 om precies te zijn”, zegt ze na wat hoofdrekenen. En geen haar op haar hoofd dat er aan denkt om te vertrekken uit de Pijlijserstraat. “Nee hoor, ze mogen me tussen vier planken naar buiten dragen. Ik heb het er fijn, het ligt heel centraal en alles is dichtbij. Bovendien houdt het traplopen naar de bovenverdieping me fit!”

v.l.n.r. mevrouw Sterke en mevrouw Sparidaens

‘Het huis kent mijn hele leven’
Haar buurvrouw aan tafel, Dinie Sterke, heeft eerder wel overwogen om te verhuizen, maar er kwam niks beters op haar pad. En dus woont ze na 47 jaar nog steeds in de Waterhoefstraat. Een hele tijd, maar er is altijd baas boven baas. Mevrouw Smits-de Vrij woont maar liefst 88 jaar op hetzelfde adres. “Het huis kent mijn hele leven”, lacht ze. Haar ouders waren de eerste bewoners van de woning aan de Waterhoefstraat, ze werd er 88 jaar geleden geboren als jongste van vijf kinderen en bleef er wonen na haar trouwen. “De woningnood was toen hoog. Ik heb er jaren voor mijn moeder gezorgd, en later voor mijn man toen hij ziek werd. Nooit heb ik de behoefte gehad om weg te gaan. Laatst moest ik met twee gebroken polsen herstellen in D'n Herdgang, ik was blij toen ik weer thuis was.”

Mevrouw Smits-de Vrij

Zingend Telegram

De middag werd compleet gemaakt door een bijzonder optreden van Het Zingend Telegram, waarin de huurders op ludieke en warme wijze werden toegezongen over hun vertrouwen in WonenBreburg. “Houdoe en bedankt!” Deze onvervalste, Brabantse klassieker sloot de feestelijke middag af. Met een oorkonde van 40 jaar trouw huurderschap en een roos met een persoonlijke boodschap gingen alle huurders tevreden naar huis.