Paleisje van Marianne en Petru

Van een huis, een thuis maken. Marianne en Petru is het gelukt, ze wonen in het hart van Breda in hun zelf gecreëerde paleisje. “Waarom zou je het je in een huurwoning niet naar de zin maken?", vraagt Marianne zich af.

Ze zijn de eerste bewoners van de sfeervolle hoekwoning met uitzicht op de haven. Bijna 30 jaar geleden kregen ze de sleutel. "Toen zag het er nog niet zo uit als nu hoor", lacht Petru. "Dat hebben in de loop der jaren aangepakt." Hij doelt op de mooi afgewerkte muren met lambrisering en de houten vloer die de benedenverdieping siert. Maar ook op de opgeknapte keuken, waar een moderne ombouw het oude keukenblok doet vergeten. Allemaal zelf gedaan, tussen de betaalde klussen voor zijn eigen klusbedrijf door. Marianne vertelt lachend: "Daardoor heb ik wel eens wat langer op een plintje moeten wachten, maar dat was het meer dan waard."

Iets moois van maken
Op de bovenverdieping knapte Petru de badkamer helemaal op en toverde hij een inloopkast om tot tweede toilet. "Fijn als je een jaartje ouder wordt", vindt het stel. En onder de trap fabriceerde hij een praktische opbergruimte. Eigenlijk is er geen plek in het huis dat de handige huurder niet heeft aangepakt. Marianne: "Mensen vragen ons weleens waarom we dit allemaal doen in een huurwoning. Ik vind dat gek: je woont er, dan wil je er toch ook iets moois van maken dat past bij je smaak?”

Naar buiten kijken
Verhuizen willen de binnenstadbewoners dan ook niet. Geen haar op hun hoofd dat daar aan denkt. Petru: "Zet ons in een hofje of doodlopend straatje en we zijn binnen de kortste keren verpieterd. Hier leeft het, er gebeurt continu van alles om ons heen. Heerlijk vinden we dat." Ze kijken dan ook liever naar buiten dan naar de televisie. Het rumoer, ook van de stappers op zaterdag, ze kunnen niet zonder. De keukentafel staat dan ook niet voor niks pal aan het raam aan de voorzijde van de woning. Een plek waar het stel uren kan zitten, om te kletsen en inderdaad: “om te kijken naar iedereen die hier voorbij komt”, lacht Marianne.