Paleisje van .... Peter de Cock

Een klein museum. Zo is de woning van Peter de Cock in Tilburg-Noord het best te omschrijven. Al direct bij binnenkomst kijk je je ogen uit. De gang hangt vol met oude apothekersweegschalen. En dat is nog maar het begin. "Hoe kom je eraan, en hoe kom je er weer vanaf hè?", lacht de 60-jarige huurder.

Zo’n dertig jaar woont Peter de Cock in de Mascagniflat in Tilburg-Noord. In de woonkamer wijst hij naar het raam. “Vanwege dit uitzicht ga ik hier nooit meer weg”, vertelt hij. “Overal groen waar je kijkt. Prachtig toch?”

Houtsnijwerk
In dertig jaar valt er ook veel te verzamelen, blijkt bij een rondleiding door zijn appartement. Overal staan kleine en grote pareltjes, stuk voor stuk spullen met een verhaal. Boeken uit 1701 van perkamentpapier, een schoolklok, schilderijtjes van z’n vader, naaimachines en oude radio’s – die hij zelf opknapt in z’n werkkamer. Daar maakt hij ook zorgvuldig zijn houtsnijwerk. “Ik heb de laatste jaren veel tegenslagen gekend in mijn gezondheid. In het revalidatiecentrum ben ik begonnen met het maken van houten figuren, daar ben ik thuis mee doorgegaan.”

Schaakborden
De verzameling in huis begon ooit met één weegschaal. Inmiddels hangen er aan het plafond in de gang een stuk of twintig, schat Peter. “Ik zoek niks. Het komt me toe. Met mooi weer ga ik naar de rommelmarkt. Dan koop ik wat ik écht mooi vind. Geen prullaria, maar echt mooie spulletjes.” Zo vond hij op de Meimarkt, jaren geleden alweer, een
schaakbord uit Griekenland. Het staat nu te pronken op de salontafel. En op de eettafel nog twee exemplaren: de ene uit Japan, de ander uit China. Of Peter dan ook wel eens schaakt? “Nee joh, daar kan ik helemaal niks van”, geeft hij lachend toe.

Woont u ook in een Paleisje en wilt u dit ook aan ons laten zien?
Wij komen graag kijken!
Mail naar
contact@wonenbreburg.nl,
of schrijf naar: WonenBreburg,
t.a.v. redactie Venster,
Postbus 409,
5000 AK Tilburg.