Uniek hofje Hendrik van Tulderstraat in Tilburg afgerond

Nieuwe buren ontmoeten elkaar én buurtbewoners

Tussen de Hendrik van Tulderstraat en Jacob Romansstraat in Tilburg is een uniek hofje gerealiseerd. Met de 22 energiezuinige huurwoningen levert woningcorporatie WonenBreburg opnieuw een bijdrage aan de doelstelling: meer bouwen voor een sociale huurprijs. Tijdens een laagdrempelig ontmoetingsfeest op dinsdagavond 11 juni maakten huurders, omwonenden en medewerkers van basisschool De Vijf Hoeven kennis met elkaar op het groene binnenterrein van het nieuwbouwproject.

In april zijn de sleutels uitgereikt aan de bewoners van de 22 huurwoningen met tuin. De woningen aan het hofje zijn gebouwd door Giesbers Ontwikkelen en Bouwen en ontworpen in samenwerking met BURO013 Architecten. De compacte huizen zijn niet alleen betaalbaar, maar ook bijna energieneutraal (BENG) gebouwd. Dit is behaald dankzij een uitstekende isolatie, lage temperatuurverwarming en zonnepanelen.

Foodtruck
Nu alle nieuwe huurders zijn ingetrokken en het klussen is afgerond, is het tijd voor een nadere kennismaking met elkaar én de buurtbewoners. Om het feestelijke moment te vieren, hebben alle huurders een vlag van Giesbers gekregen. Deze wapperen fier aan de huizen, als een foodtruck hamburgers en limonade serveert op het groene binnenterrein. Daar is alle ruimte om met elkaar kennis te maken rondom de wadi; een natuurlijke manier om hemelwater op te vangen.

Oscar Dusschooten (wethouder wonen): “Op deze nieuwe woningen aan de Hendrik van Tulderstraat en Jacob Romansstraat mogen we als Tilburg enorm trots zijn. Ze passen naadloos binnen de opgave waar wij als gemeente voor staan: meer beschikbare en betaalbare woningen in leefbare buurten. Mede dankzij deze ontwikkeling is dit een nog fijnere buurt geworden om gezond en gelukkig te wonen.”

Caroline Timmermans (directeur-bestuurder van WonenBreburg): “We gaan voor succesvolle wijken, waar het prettig wonen is en waar onze huurders zich welkom voelen. Dit unieke hofje nodigt uit om buren te ontmoeten en elkaar te leren kennen. Met deze feestelijke afsluiting van een succesvol nieuwbouwproject willen we zorgdragen voor de verbinding tussen bewoners.”

Olaf Senden (algemeen directeur Giesbers): “Het unieke aan onze samenwerking is dat WonenBreburg als regisserende opdrachtgever het hele proces ‘op afstand’ heeft kunnen volgen. En tijdens het gehele ontwerptraject én de realisatie kon sturen waardoor de kwaliteit geborgd bleef. Regisserend opdrachtgeverschap leunt op vertrouwen, de basis van onze duurzame samenwerking.”

WonenBreburg bouwt door
De 22 betaalbare huurwoningen zijn onderdeel van de Taskforce Betaalbaar Wonen. De gemeente Tilburg en de woningcorporaties hebben hierin afgesproken nieuwbouwwoningen te bouwen voor een sociale huurprijs. Daar werkt WonenBreburg hard aan. Zo werden eerder dit jaar de sleutels van 40 sociale huurappartementen aan het Paletplein uitgereikt en worden vlakbij station Tilburg Reeshof nog eens 81 sociale huurwoningen gebouwd.