WonenBreburg sluit aan bij landelijk bezwaaractie tegen verhuurdersheffing

We willen echt aandacht in Den Haag voor het feit dat we jaar op jaar heel veel geld aan het rijk moeten betalen dat we niet in de steden Breda en Tilburg kunnen investeren. En dat is juist hard nodig, zowel in nieuwbouw als verduurzaming. Wij verhogen de huren gemiddeld niet meer dan met inflatie. Dat willen we ook niet, want onze huurders moeten betaalbaar kunnen wonen. De huur die onze huurders betalen zijn onze enige inkomsten. Iedere euro kun je maar een keer uitgeven. Dus als er van die inkomsten in Breda al ruim 18 miljoen naar het rijk gaat, dan kunnen we dat niet meer in de stad investeren en concreet in betaalbaar wonen voor onze (nieuwe) huurders en het verduurzamen van hun woningen. Met de actie hopen we dat in Den Haag eindelijk het besef gaat komen dat de verhuurdersheffing, ooit bedacht toen het land in crisis was, niet meer van deze tijd is. Blijf van de centen van onze huurders af.

Woningcorporaties staan op tegen woningnood
Breda, 3 oktober 2019

Meer dan 180 woningcorporaties dienen vandaag bezwaar in tegen de verhuurderheffing, een extra belasting op sociale huurwoningen die woningcorporaties betalen naast andere belastingen. Zij willen de 1,7 miljard aan huuropbrengsten die nu worden afgedragen aan de staat inzetten voor de volkshuisvesting. Ook Alwel, Laurentius en WonenBreburg doen mee aan deze actie.

In deze tijd van woningnood is elke euro nodig om te investeren in nieuwbouw. Ook in Breda zijn de wachtlijsten voor sociale huur te lang en kunnen veel mensen geen betaalbare woning vinden. Daarnaast is dit geld van de huurders nodig om de woningen te onderhouden en verduurzamen. Hans Pars van WonenBreburg: “De corporaties Alwel, Laurentius Wonen en WonenBreburg betalen samen ruim 18 miljoen aan heffing. Geld dat we niet kunnen besteden aan het bouwen van 300 nieuwe woningen, of aan het verduurzamen van extra 750 woningen.”

Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. Inmiddels verdwijnt van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van hun woningen en nieuwe betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt.

Dus maken de woningcorporaties principieel bezwaar tegen het betalen van de verhuurderheffing met als doel Den Haag ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z’n minst het geld te investeren in de woningmarkt. Het bezwaar valt samen met de actie #ikwileenhuis waarmee honderden woningzoekenden hun vaak schrijnende verhaal delen. Deze verhalen zijn te lezen op de website wooncrisis.nl.