Een schonere buurt én technische hulp

Nico (82) woont in de Calandstraat in Breda. Hij is al ruim twintig jaar actief lid van de veegploeg. Samen met andere buurtbewoners zorgt hij voor een schonere buurt. Daarnaast bouwt hij ook technische Lego-machines. En die technische kennis komt goed van pas als anderen moeite hebben met hun computer, televisie of auto.

Ruim twintig jaar geleden kwam een buurtbewoner met het idee om een veegploeg te starten. Nico schreef zich meteen in. “De eerste keer versliep ik me”, vertelt hij lachend. Maar na al die jaren is hij nog steeds actief lid. Iedere tweede vrijdag van de maand lopen ze een rondje rondom het flatgebouw. “We komen echt de gekste dingen tegen: van onderbroeken tot aanstekers en handdoeken”, vertelt Nico. “We kwamen er al snel achter dat wanneer er ergens rommel ligt, er alleen maar meer bijkomt. Als je zorgt dat er geen rommel ligt, komt er dus ook minder bij. Daarom houden we het schoon met onze veegploeg. Dat maakt het wonen hier nog fijner.” De veegploeg is voor Nico ook een sociale activiteit. “Na het vegen en afval prikken drinken we koffie. Het is ook een moment om onder de mensen te zijn en bij te kletsen.”

Technische kennis voor Lego-machines én buurtbewoners
Nico werkte meer dan 43 jaar in de techniek. Zijn liefde voor techniek steekt hij nu in het bouwen van Legomachines. Hij koopt een bouwpakket, zet het in elkaar en geeft er daarna een eigen draai aan, bijvoorbeeld met een zelfgemaakte motor. De Lego-machines bestuurt hij met zijn tablet. Zijn technische kennis komt goed van pas als andere buurtbewoners hulp nodig hebben. Nico: “Ze weten me te vinden als bijvoorbeeld de computer of televisie niet werkt. Of als iemand problemen heeft met zijn auto. Ik kan er aardig mee overweg, dus ik help anderen graag.”

Een volle week
Nico weet zijn tijd goed te vullen met de veegploeg, Lego-machines bouwen én keyboard spelen in een smartlappenkoor. “Soms heb ik niet eens tijd om te strijken”, grapt Nico. “Het houdt je bezig. Anders zit je ook maar zo alleen. Zo heb ik een leuke invulling van mijn tijd en ik ben onder de mensen.”