Ventilatie en schimmel

Voor een gezond leefmilieu in huis is het belangrijk dat u dagelijks ventileert. Daarmee komt er voldoende frisse lucht uw woning binnen. Zo zorgt u ervoor dat u waterdamp en geurtjes afvoert. Wist u dat het verwarmen van een vochtige ruimte meer energie kost dan het verwarmen van een koele, geventileerde ruimte? Laat daarom ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit. Zet dagelijks ramen open en gebruik uw afzuigkap.

Veel gevraagd over Ventilatie en schimmel

Wat moet ik doen om schimmel en vocht te voorkomen?

Algemeen

Ventileren (luchten) is de beste manier om schimmel te voorkomen. Ook in de winter! Hieronder hebben wij voor u nog meer tips: 

 • Zet altijd de ventilatieroosters open, of een raam op een kier.
 • Lucht slaapkamers ook overdag. Slapen zorgt voor veel vocht in de slaapkamer(s).
 • Koken zorgt ook voor veel vocht in huis. Zet daarom tijdens het koken ook een raam of deur open.
 • In de badkamer: gebruik een douchegordijn en doe de badkamerdeur dicht tijdens het douchen. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar zo voorkomt u dat er vocht in huis komt. Zet een raam in de badkamer open. Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze op de hoogste stand.
 • Heeft u geen raam in de badkamer? Zet dan na het douchen de deur open en een raam open in een van de andere kamers, zodat de badkamer goed lucht en op kan drogen.
 • Schimmel houdt van vocht. Maak daarom de badkamer droog na het douchen, door de vloer en de wandtegels af te doen met een droge doek.
 • Ziet u 's ochtend condens op de binnenkant van uw ramen? Haal dit dan zo snel mogelijk weg met een droge doek.
 • Droog uw wasgoed het liefst buiten, of met een wasdroger. Droogt u de was binnen in huis? Zorg dan voor goede ventilatie en let erop dat er geen condens komt op de binnenkant van de ramen.
 • Zet meubels (bank, kast) een stukje van de muur af. Zo kan lucht door de kamer stromen en kunnen vochtige plekken opdrogen.
 • Daarnaast is het belangrijk de woning te verwarmen. Verse lucht en warmte voorkomen ook vocht- en schimmelproblemen.
 • Het is belangrijk dat u uw altijd woning goed lucht en altijd ventileert om de vorming van schimmel tegen te gaan. Zet dus ramen en deuren regelmatig open en vergeet niet om de ruimte ook te verwarmen. Niet alleen luchten dus, maar ook stoken!

Meer tips?
Kijk dan op op www.milieucentraal.nl/informatiepunt-ventilatie/.

In dit filmpje vertelt onze digitale vakman u hoe u het beste ventileert en hoe u schimmelvlekken kunt verwijderen.

Wat moet ik doen als ik schimmel en vocht in mijn woning heb?

Algemeen

1. Maak de muur of het plafond waar de schimmel op zit schoon
U kunt de schimmel verwijderen met een schimmelreinigingsmiddel die u kunt kopen bij bijvoorbeeld een doe-het-zelf zaak. De schimmelreiniger 'Washcat', die te koop is bij de Action, reinigt heel diep en zonder vlekken. Volg de gebruiksaanwijzingen. Zorg voor goede ventilatie tijdens het reinigen.

2. Zorg ervoor dat de schimmel niet terugkomt
Nadat u de schimmel hebt verwijderd, en om te voorkomen dat het terugkomt, kun u de tips gebruiken bij “Wat kan ik doen om schimmel en vocht te voorkomen?” Probeer, zodra u schimmel ziet, deze meteen weg te halen. Zo zorgt u ervoor dat de schimmel niet erger wordt. Blijft de schimmel terugkeren? Neem dan contact op met WonenBreburg.

3. Blijf goed luchten en verwarmen
Het is belangrijk dat u altijd uw woning goed lucht en ventileert om de vorming van schimmel tegen te gaan. Zet dus ramen en deuren regelmatig open en vergeet niet om de ruimte ook te verwarmen. Niet alleen luchten dus, maar ook stoken!

Meer tips?
Kijk dan op op www.milieucentraal.nl/informatiepunt-ventilatie/.

In dit filmpje vertelt onze digitale vakman u hoe u het beste ventileert en hoe u schimmelvlekken kunt verwijderen.