Energiebespaartips

Door zuinig met energie om te gaan kunt u veel geld besparen. Hieronder vindt u handige tips om energie te besparen.

Veel gevraagd over Energiebespaartips

Biedt WonenBreburg dubbel glas aan bij de uitvoering van schilderwerk?

Algemeen

  • Nee. Isolerende beglazing wordt niet standaard bij iedere schilderbeurt aangeboden.
  • Wij kijken per complex wat het meest gunstige pakket van isolerende maatregelen is en wat het beste moment van uitvoering is in combinatie met onderhoudswerkzaamheden. De isolatie van spouwmuur, vloer, gevel en dak wordt alleen verbeterd en/of aangebracht tijdens een grootonderhoudsproject.
  • U kunt als huurder eventueel zelf energetische maatregelen treffen.

Brengt WonenBreburg op mijn verzoek dubbel glas aan?

Algemeen

Als uw woning technisch voldoet, kunt u ervoor kiezen om dubbel glas te laten aanbrengen voor een prijs van €1,48 per m2 per maand (prijs per oktober 2023). U kunt uw verzoek indienen via ons KlantContactCentrum door ons te bellen op 088-496 00 00 of door een mail te sturen naar contact@wonenbreburg.nl. Vervolgens bekijken we of uw woning in aanmerking komt voor het plaatsen van dubbel glas. Komt uw woning in aanmerking? Dan maken wij met u een afspraak voor een technische beoordeling.

Let op: prijzen kunnen afwijken.

Hoe kan ik besparen op mijn energiekosten?

Algemeen

Wist u dat u voor een groot deel zelf bepaalt hoeveel u betaalt voor uw energiekosten? Door uw eigen gedrag (hoe u bijvoorbeeld omgaat met ventileren en verwarmen) aan te passen kunt u al flink besparen. Wilt u weten hoe? Kijk dan eens op de

www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snelle-bespaartips/

.

Ik heb een eigen cv-installatie. Hoe kan ik het beste mijn radiatoren ontluchten?

Algemeen

Hoort u borrelende of tikkende geluiden in (één van) uw radiatoren? Dat betekent meestal dat er luchtbellen in uw cv-installatie zitten. Dit zorgt ervoor dat uw verwarming niet goed meer opwarmt. Dat is vervelend en bovendien ook verspilling van energie. In het geval van tikkende radiatoren kunt u het beste uw verwarming ontluchten. ‘s Ochtends, voordat uw cv-ketel aanspringt, is de beste tijd om te ontluchten. Bij ontluchten kan wat water uit de radiatoren komen. ’s Ochtends zit er nog geen heet water in de radiatoren, waardoor u ook geen risico loopt om uzelf te verbranden. Hier ziet u hoe u de cv-installatie kunt ontluchten.

Let op: Zorg ervoor dat de waterdruk van uw cv in orde is, voor u uw verwarming ontlucht. Vul uw cv-ketel daarom op tijd bij. Ook na het ontluchten raden wij u aan nog een keer uw cv-ketel bij te vullen.

Vergeet niet om de radiatorkraan open te zetten
Wilt u een ruimte verwarmen? Vergeet dan niet om de kraan van de radiator open te zetten. Heeft u een thermostatische radiatorkraan? Draai deze dan naar de gewenste stand. Stroomt er geen warm water door de radiator? Dan kan het zijn dat het mechanische deel in de kraan vast zit. Door zachtjes op de kraan te tikken komt het mechanisme los en zal de kraan weer gewoon functioneren.

Wat zijn redenen waarom mijn woning niet in aanmerking zou kunnen komen voor dubbel glas?

Algemeen

Dat kan komen door een (of meer) van deze redenen:

  • Het is technisch niet mogelijk om dubbel glas in uw woning aan te brengen.
  • Als de kwaliteit van uw woning niet voldoende is. Dan kan het zijn dat er op korte termijn iets anders met uw woning gebeurt.
  • Er wordt binnen 3 jaar groot onderhoud uitgevoerd aan uw woning, waarbij dubbel glas wordt aangebracht.
  • U heeft een huurachterstand van meer dan 1 maand.
  • Woont u in een flat? Dan kijken wij of er binnen 3 jaar planmatig onderhoud wordt uitgevoerd aan uw woning. Tijdens dit onderhoud wordt ook dubbel glas aangeboden.

 

Welke elektrische apparaten verbruiken veel stroom?

Algemeen

U kunt er zelf voor zorgen dat uw energierekening niet onverwachts hoog is. Wist u dat sommige elektrische apparaten in uw huis stiekem grote elektriciteitsverbruikers kunnen zijn? En zo een hoge rekening kunnen veroorzaken?

Een huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 3.300 kilowattuur elektriciteit; dat kost +/- 650 euro (exclusief vastrecht, prijspeil 2016).

Elektrische boiler

Een elektrische boiler (groter dan 20 liter) verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1.900 kWh per jaar; dat kost 380 euro (prijspeil 2016).

Tuinvijverpomp

De vermogens van vijverpompen lopen uiteen, afhankelijk van de capaciteit. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo'n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij 195 kWh per jaar (40 euro; prijspeil 2016). Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo'n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1840 kWh per jaar (370 euro, prijspeil 2016).

Tropisch aquarium

Hoeveel elektriciteit een gemiddeld tropisch aquarium thuis vraagt, hangt erg af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en de vraag of het aquarium is afgedekt. Een flink tropisch aquarium met pomp kan 900 kWh per jaar verbruiken (180 euro; prijspeil 2016).

Elektrische kachel

Vooral elektrische kachels zonder thermostaat kunnen veel stroom verbruiken. Deze kachels blijven continu op vol vermogen werken als ze aanstaan. Kachels met thermostaat werken doorgaans op een lager vermogen of gaan uit als de ruimte de gevraagde temperatuur heeft.

Stel dat een elektrische kachel zonder thermostaat 500 uur per jaar wordt gebruikt, dan is het verbruik 1.000 kWh (200 euro; prijspeil 2016). Bij 100 uur per jaar aan is dat 200 kWh (40 euro; prijspeil 2016).

Een kachel met thermostaat die 500 uur per jaar aan staat kost 300 kWh (60 euro; prijspeil 2016), bij 100 uur aan is dat 60 kWh (ruim 10 euro; prijspeil 2016).

Waterbed

De hoeveelheid elektriciteit die nodig is om het water op temperatuur te houden varieert tussen verschillende typen waterbedden, maar is gemiddeld zo'n 750 kWh (150 euro).

Voor waterbeddeneigenaars is het vaak de grootste energieverbruiker in huis.

Thuistap (of beertender)

De thuistap (ook wel beertender genoemd) gebruikt niet veel stroom als je deze alleen af en toe aanzet, voor een feestje bijvoorbeeld.

Maar als de tap voortdurend een vaatje bier koud houdt, loopt het stroomverbruik flink op. Bij sommige modellen tot meer dan 500 kWh per jaar (100 euro; prijspeil 2016). Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van twee moderne koelkasten!

Tweede koelkast / vriezer

Oude koelkasten of vriezers gebruiken aanzienlijk meer energie dan de nieuwe modellen. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt ongeveer 390 kWh per jaar; dat is zo'n 80 euro per jaar.

Ter vergelijking: een nieuw soortgelijk model met energielabel A+++ verbruikt nog maar ruim 160 kWh: zo'n 30 euro.

Het meerverbruik van de oude koelkast loopt nog verder op wanneer de deur niet goed meer sluit: de koelkast moet dan erg hard werken omdat er voortdurend warme lucht binnen komt.

Amerikaanse koelkast

Een Amerikaanse koelkast heeft gemiddeld een verbruik van zo'n 500 kWh per jaar (100 euro).

Airconditioner

Afhankelijk van het model en het energielabel, verbruikt een airco per jaar 160 tot 430 kWh; dat kost 30 tot 85 euro aan stroom (prijspeil 2016).

Een energiezuiniger en daardoor milieuvriendelijker alternatief voor verkoeling is de ventilator. Deze koelt de lucht niet, maar zorgt voor luchtstroom waardoor de gevoelstemperatuur 2 tot 3 graden daalt. Een ventilator gebruikt maar zo'n 15 kWh aan stroom per jaar (3 euro; prijspeil 2016).

Groot televisiescherm

Vooral het formaat van het televisiescherm zorgt voor stroomverbruik. Verder hangt het stroomverbruik af van het type scherm, het contrast en de helderheid. Een groot plasmascherm verbruikt zo 485 kWh (bijna 100 euro; prijspeil 2016) per jaar aan stroom, terwijl een grote zuinige lcd-led-televisie met jaarlijks 155 kWh (30 euro; prijspeil 2016) aan elektriciteit toe kan.

Andere grote energieverbruikers

Hieronder een lijstje apparaten die ook veel stroom gebruiken, maar waarvan mensen dat niet altijd weten. U ziet de kosten per jaar bij gemiddeld gebruik.

Apparaat                         Gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar (kosten*)
verlichting                       490 kWh (€ 100)
keukenboiler                   480 kWh (€ 95)
infrarood sauna              415 kWh (€ 80)
wasdroger                       315 kWh (€ 60)
vaatwasser                      230 kWh (€ 45)
terrasverwarmer            240 kWh (€ 50)
kookplaat                         180 kWh (€ 35)
stoomcabine                   180 kWh (€ 35)

* Kostenindicatie op jaarbasis, bij gemiddeld gebruik en elektriciteitsprijs van 20 cent / kWh (prijspeil 2016).

Bron: MilieuCentraal.nl

Heeft het zin om mijn cv-ketel op eco-stand te zetten wanneer ik wil besparen op energie?

Algemeen

Een cv-ketel heeft voor warm water een ecostand en een comfortstand. In de comfortstand blijft de cv-ketel op temperatuur, waardoor je sneller warm water hebt. Hierdoor verbruikt de ketel ook meer gas. Door de ecostand te gebruiken kun je zo’n 15 m3 gas per jaar sparen. 

Kan ik de temperatuur van mijn cv-ketel verlagen naar 60 graden om te besparen op mijn energie?

Algemeen

Bij moderne ketels kan je de temperatuur van het verwarmingswater zelf instellen. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Met een lagere cv-temperatuur bespaar je geld én CO2-uitstoot. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor het aanpassen van de aanvoertemperatuur. Klik hier voor de gebruiksaanwijzing van uw merk en type ketel.