Legionella

WonenBreburg doet er alles aan om de installaties in uw woongebouw goed te laten werken. Een onderdeel daarvan is dat we regelmatig controleren op legionella. Meer informatie over legionella leest u op www.rijksoverheid.nl.

Veel gevraagd over Legionella

Wat is legionella?

Algemeen

 • De legionellabacterie komt voor in grondwater, oppervlaktewater en in drinkwater.
 • Meestal zijn dit maar kleine aantallen. Legionella wordt pas gevaarlijk als de bacterie zich vermenigvuldigt en via druppels waternevel in de lucht komt, die u daarna inademt.
 • De rijksoverheid heeft op www.rijksoverheid.nl informatie over legionella. Daar vindt u o.a. informatie over het ontstaan van een legionellabesmetting, op welke plaatsen u mogelijk risico loopt en welke maatregelen u kunt nemen om besmetting te voorkomen

Hoe ontstaat een legionella besmetting?

Algemeen

 • Als het water niet vers is, omdat de kraan bijvoorbeeld lang niet is gebruikt, kunnen er teveel bacteriën ontstaan.
 • De legionellabacterie die in leidingwater voorkomt is niet gevaarlijk als u het water drinkt of er voedsel mee bereidt. Maar is de temperatuur van het water tussen de 25 en 45 graden Celsius en niet vers, dan kan de bacterie gevaarlijk zijn voor uw gezondheid als u deze via de luchtwegen binnen krijgt. Dit gebeurt via hele kleine druppeltjes waternevel.
 • Verneveling van water vindt plaats bij huishoudelijk gebruik van leidingwater zoals douchen, maar ook tijdens het sproeien van de tuin.

Wat merkt u van een legionella besmetting?

Algemeen

 • De meeste mensen worden niet ziek na een legionella besmetting. Maar in sommige situaties kan een besmetting gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.
 • De legionellabacterie kan veteranenziekte veroorzaken. De ziekteverschijnselen variëren van een lichte griep tot longontsteking. Treedt de ziekte op, dan is deze te behandelen met antibiotica. Alleen in ernstige gevallen en zonder de juiste behandeling, kan de ziekte dodelijk zijn.
 • De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is dus niet besmettelijk. Neem bij twijfel over een legionella besmetting, dus direct contact op met uw huisarts.

Hoe voorkomt u een legionella besmetting?

Algemeen

• Gebruik iedere week alle warm- en koudwaterkranen.
• Heeft u een week of langer de kranen niet gebruikt? Laat dan de warm- en koudwaterkranen vijf minuten lopen. Vergeet daarbij de fonteinkraan in het toilet niet! Ook de douche moet goed doorgespoeld worden. U doet dit door de douchekop in een met water gevulde emmer te leggen en 5 minuten aan te zetten.
• Ook een tuinslang die in de volle zon ligt kan flink opwarmen. Bij langdurige stilstand kunnen er onder invloed van de relatief hoge temperatuur legionellabacteriën ontwikkelen. Daarom is het in de zomerperiode handig om een tuinslang - die niet dagelijks wordt gebruikt - eerst te spoelen. Hiervoor hangt u de slang zonder sproeistuk in een gieter of in een met water gevulde emmer en laat het water gedurende 5 minuten stromen. Dit water kunt u zonder problemen gebruiken voor de planten. Voor zover dat mogelijk is, kunt u natuurlijk ook na elk gebruik de tuinslang leeg laten lopen zodat er geen stilstaand water achterblijft.

Wat doet WonenBreburg om de kans op een legionella besmetting te voorkomen?

Algemeen

 • De waterleiding-installaties in onze complexen zijn zo aangepast dat deze voldoen aan alle eisen voor een veilig gebruik van leidingwater.
 • De richtlijnen hiervoor zijn opgesteld door de afdeling Handhaving Drinkwater en Legionella van de Inspectie Leefomgeving en Transport.
 • Daarnaast controleert WonenBreburg periodiek of de kwaliteit van het drinkwater in haar collectieve installaties voldoet aan de norm. Dit doen zij door het nemen van watermonsters (dit is een proef om te zien of er legionella in het water zit) en door het meten van de temperatuur van het water.