Kerstlichtjesactie Rosmolen: lichtsnoeren zorgen voor verbinding in de buurt

Na afgelopen jaar kunnen we allemaal wel wat ‘licht’ gebruiken, merkte ook huurder Yvette van Eekelen. Ze startte daarom eind november namens Werkgroep Rosmolen een lichtjesactie in de nieuwbouwwijk binnen Groeseind in Tilburg. Ruim honderd woningen zijn voorzien van een lichtsnoer van zes meter. Het idee? De buren in contact brengen met elkaar en zorgen voor licht in de duisternis.

“Iedereen heeft in dit coronajaar behoefte aan gezelligheid”, merkte Yvette vrijwel direct toen ze met haar idee aan de slag ging. Ze vatte het plan op nadat ze iets soortgelijks zag aan het St. Pieterspark in Tilburg. “De afgelopen jaren hadden we al een grote kerstboom in de wijk, maar deze lichtjesactie draait om meer dan verlichting alleen. Het is een manier om burencontact te stimuleren en tegenwicht te bieden aan negatieve gebeurtenissen in de wijk. Ze bleek niet de enige. In amper vijf dagen waren de beschikbare lichtsnoeren uitverkocht aan meer dan honderd enthousiaste buren. “Het eerste uur had ik er al veertig verkocht. Zo is de straat waar ik woon op twee huizen na volledig verlicht.”

Vrijwilligersactie voor en door de buurt
Het ziet er niet alleen heel gezellig uit in deze donkere dagen, de vrijwilligersactie bracht ook buren op de been. Yvette stelde een ‘ophangteam’ samen om – voor wie niet zelf een ladder op durfde of kon – de snoeren onder de ramen van de eerste verdieping te bevestigen. “We zijn de hele wijk doorgegaan om elkaar te helpen”, vertelt Yvette.

Buren die niet konden helpen, stelden hun ladders beschikbaar en er kwam iemand koffie en thee brengen. Maar er werd op meer manieren geholpen: “Eén van de wijkbewoners wilde wel helpen maar durfde geen ladder op, dus zij heeft alle snoeren uit de knoop gehaald. Een ander ging naar de bouwmarkt om geschikt bevestigingsmateriaal te zoeken, want de outdoor-tape die bij de woningen aan St. Pieterspark wel werkt, kwam bij ons direct naar beneden. Nog een buurtbewoner heeft urenlang webshops afgestruind om nog aan extra lichtjes te komen.”

Méér lichtjes volgend jaar
Ondertussen stromen de aanmeldingen om een lichtsnoer aan te schaffen en op te (laten) hangen nog steeds binnen. Deze bewoners krijgen volgend jaar als eerste bericht, vertelt Yvette. “Dan komt de grote klapper en gaan we samen de héle wijk versieren.” Ze hoopt dat mensen dan niet alleen met de naaste buren, maar ook met de overkant van de straat contact leggen. “Het zou mooi zijn als de lichtjesactie kopers en huurders nog meer met elkaar verbindt.”