Koninklijke onderscheiding voor Wim Leerves

Mooi nieuws: Wim Leerves, voorzitter van Bewonersplatform WonenBreburg Breda, heeft op dinsdag 26 april 2022 een koninklijke onderscheiding ontvangen van wethouder Adank van Breda. Wim kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange vrijwillige inzet voor huurders van WonenBreburg in Breda en Tilburg. In het bijzijn van zijn familie, vrienden en collega’s werd Wim benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Al bijna 25 jaar komt Wim op voor de huurdersbelangen in de stad Breda. Naast voorzitter van Bewonersplatform WonenBreburg Breda is hij ook voorzitter van de Stichting Huurdersbelangen WonenBreburg (SHW) en maakt hij deel uit van het bestuur van de Gezamenlijke Huurderskoepel Breda. Ook daarvóór was hij, als wijkcommissielid, actief voor huurders in de stad Breda. Als voorzitter en bestuurslid vertegenwoordigt Wim, samen met zijn collega’s, de stem van de (WonenBreburg-)huurder in Breda en Tilburg.

Man van de praktijk
Wim weet precies wat er speelt onder huurders, vertelt Bart de Laat, stadsregisseur bij WonenBreburg, die bij de onderscheiding aanwezig was. “Het is een man van de praktijk, iemand die met zijn poten in de klei staat. Hij is vaak in de buurt te vinden en weet heel goed wat de gemiddelde huurder bezighoudt. Tegelijkertijd kan hij zowel op beleidsniveau als op strategisch niveau goed meepraten. Tijdens overleggen gaat het vaak over beleidszaken. Stukken lezen, reflecteren, meedenken, overleggen; hij kan en doet het allemaal op vrijwillige basis. En dat al zo lang. Dat vind ik heel bijzonder.”

‘Totaal overdonderd’
Nietsvermoedend kwam Wim die bewuste dinsdagmorgen naar WonenBreburg voor een zogenaamde bespreking. Maar de vergaderruimte was door een foutje in de agenda bezet en dus moest Wim maar even in de kantine wachten. Die bleek ineens helemaal vol te zitten met familie, vrienden en collega’s. Wim was totaal overdonderd. “Normaal gesproken ben ik niet zo makkelijk stil te krijgen, maar hier had ik echt geen woorden voor. Ik besef het nog steeds niet helemaal. Het is heel bijzonder om zo’n blijk van waardering te krijgen, ik voel me zeer vereerd.” Wim moet lachen. “En dan de manier waarop. Ze hebben me er met een smoesje heen gelokt en ik ben er gewoon ingetuind!”