Marco en Ilse krijgen sleutels nieuwbouw Dongewijk (Tilburg)

Terwijl de bouwvakkers nog werken aan de laatste van de drie appartementencomplexen aan de Overloonstraat in de Reeshof, krijgen de huurders van het eerste blok donderdagochtend al de sleutels van hun spiksplinternieuwe woning uitgereikt. Marco Verhage (29) en Ilse Angel (24) zijn de gelukkigen.

Tussen de Oestgeeststraat en het spoor heeft WonenBreburg drie gebouwen met elk vijf woonlagen, naar een ontwerp van Bedaux de Brouwer, gerealiseerd. De eerste van de drie appartementencomplexen is donderdag opgeleverd. Het volgende blok volgt over drie weken, de laatste na de bouwvak. In totaal zijn er dan 81 compacte driekamerappartementen beschikbaar voor een- en tweepersoonshuishoudens, vlakbij station Reeshof.

Lange zoektocht
Voor Marco en Ilse is het appartement hun eerste eigen plekje. De twee gaan samenwonen. “We hebben nu zeven jaar een relatie en wilden al een poos iets voor ons samen, maar het heeft lang geduurd voordat we iets geschikts vonden”, vertelt Marco. Woningen waren te duur of hadden voorwaarden waar het stel niet aan kon voldoen. “Totdat dit appartement op ons pad kwam”, vult Ilse aan. “We hebben eigenlijk voor de lol gereageerd, hadden totaal niet verwacht dat het iets zou worden.”

Betaalbaar en duurzaam
De woningen van zo’n 68 m2 behoren tot de Taskforce Beschikbaarheid en Betaalbaarheid. Gemeenten en de woningcorporaties hebben hierin afgesproken nieuwbouwwoningen te bouwen voor een sociale huurprijs. Naast nieuw en betaalbaar zijn de appartementen ook energiezuinig. Dankzij duurzame maatregelen, zoals sterk verbeterde schilisolatie, extra zonnepanelen en aansluiting op stadsverwarming zijn de 81 woningen bijna energieneutraal (BENG), zodat ook de energiekosten voor de huurders betaalbaar blijven.

Over twee weken hopen Marco en Ilse op hun pas uitgezochte bank te ploffen. Maar eerst gaat er geklust worden: de muren krijgen een laagje verf, de vloer moet gelegd. “Ik heb twee weken vrij genomen, want we willen zoveel mogelijk zelf doen. En als het met verhuizen nodig is, schakelen we vrienden en familie in voor de tilkracht”, lacht Marco.