Minister De Jonge brengt werkbezoek aan de Energiebox Tilburg

Minister De Jonge bezocht Tilburg op 27 maart 2023 om te zien hoe het project de Energiebox erin slaagt bewoners die in energiearmoede leven te motiveren om energiebesparende maatregelen te nemen. Hij wilde graag zien hoe zijn beleid in de praktijk uitpakt.  Ook WonenBreburg doet mee met de Energiebox om bewoners te helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

Sinds 2014 adviseert de Energiebox huishoudens over eenvoudige manieren om te besparen op hun energierekening. Dankzij de Energiebox kwamen inmiddels ruim 40.000 bewoners in verschillende gemeenten in beweging, en besparen sinds 2020 meer dan 2.500 huishoudens in Tilburg jaarlijks honderden euro’s op hun energierekening. Bas Bunnik, directeur Energiebox: ‘De aanpak van de Energiebox richt zich op het opbouwen van lokale netwerken, het wekken van vertrouwen en het geven van persoonlijk advies. We hebben sociaal en communicatief vaardige energiecoaches in dienst die een afspiegeling vormen van de wijken waarin ze wonen en werken. Samen met sleutelfiguren in de wijk krijgen zij bewoners in beweging’.

In het kader van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid | Home | Volkshuisvesting Nederland en het Programma Verduurzaming gebouwde omgeving | Home | Volkshuisvesting Nederland onderzoekt het ministerie welke bijdrage de Energiebox samen met bestaande teams en netwerken in de wijk kan leveren aan het bevorderen van de leefbaarheid. Minister Hugo de Jonge was op werkbezoek in wijkcentrum De Nieuwe Stede en ging in gesprek met energiecoaches, gemeente en bewoners. Daarna ging hij met een energiecoach op bezoek bij een bewoner uit de wijk Korvel.

De bewoonster die bezocht werd door de minister en een energiecoach is Hemawatie Poeran. Ze was blij met het bezoek en het advies van energiecoach Gabri van Dijk. ‘Ik kan flink besparen op mijn energierekening met de tips die ik gekregen heb. En superfijn dat er ook direct radiatorfolie en tochtstrips zijn aangebracht.’ Ze vindt het belangrijk dat ze iets kan betekenen voor de maatschappij en wilde daarom graag haar verhaal doen, zodat anderen ook zo goed mogelijk geholpen worden.

De Energiebox werkt nauw samen met de gemeente Tilburg, woningcorporaties en ContourdeTwern. Yusuf Çelik, wethouder energietransitie van de gemeente Tilburg, is erg tevreden met de inzet van de energiecoaches in zijn gemeente: ‘We horen van onze inwoners terug dat ze enorm geholpen zijn met de adviezen van de energiecoaches en de hulp die ze krijgen bij het aanbrengen van energiebesparende producten. De energiecoaches zijn dan ook een belangrijke schakel in de aanpak van energiearmoede in onze gemeente. Bij die aanpak maken we een koppeling tussen verduurzaming en andere onderwerpen als bestaanszekerheid, veiligheid en leefbaarheid. De energiecoaches zijn een laagdrempelige manier om met onze inwoners in contact te komen, om te weten te komen wat er bij onze inwoners speelt en ze te helpen bij het verduurzamen van de woning.’

Gemiddeld geven bewoners een 8 voor de dienstverlening. De Energiebox is een stichting die werkzoekende 50-plussers omschoolt tot energiecoach en wordt ondersteund door Start Foundation en Social Enterprise NL.