“Ook de kat is hier ontspannen”

Voor wie in één van onze huurwoningen woont, maar graag wil verhuizen naar iets groters of kleiners, testen we de pilot ‘Doorstromen’. Sinds eind juni hebben al ruim 1.300 van onze huurders zich ingeschreven voor doorstroming naar een andere woning. Zo ook Maria Bevelander (67 jaar). Ze verhuisde deze zomer van haar ene, naar haar nieuwe paleis.

“Ik ben gepensioneerd en een beetje kreupel, maar verder ben ik fit hoor”, lacht Maria. Bij het tuinieren heeft ze zich geblesseerd en ook traplopen gaat lastiger. Haar eengezinswoning mét tuin aan de Breukelaarstraat paste dus niet helemaal meer bij haar woonwensen, schetst ze. “Ik was toe aan iets anders. Toen zag ik deze flat. Al sinds ik met mijn ouders begin jaren zeventig naar Tilburg kwam, woon ik in een woning van WonenBreburg. Dat bevalt me goed. En ik zeg altijd maar: waarom iets kapot maken dat werkt?”

Brok in de keel
Het is even wennen, zegt ze eerlijk: van een woning met een tuin en riante zolder naar een appartement. “Ik heb veel leuke dingen meegemaakt in mijn vorige huis, en er veel verdriet verwerkt. Dus met een brok in mijn keel heb ik de sleutels ingeleverd. Maar het is niet erg, want wat moet ik nog in een groot huis?”

Fijn uitzicht
Het appartement aan de Salesianenstraat bevalt dan ook hartstikke goed. “Ik woon hier fijn, aan het einde van de galerij, in alle rust. Met een heel mooi uitzicht. Aan de ene kant zie ik het zonnetje opkomen, en ’s avonds zie ik ‘m vanaf mijn balkon wegzakken. En net als ik, is poeslief van 18 jaar oud ook ontspannen hier.”

Hoe werkt het ‘Doorstroming’?
Als een woning leeg komt, adverteren wij deze woning op Woning in Zicht. Bij deze advertentie staat een label Doorstroming vermeld. Mensen die een woning zoeken en ingeschreven staan, kunnen hierop reageren. Huurders die 5 jaar of langer een zelfstandige woning huren bij WonenBreburg, komen bovenaan de toewijzingslijst van deze woning te staan. De woning die zij achterlaten komt weer op Woning in Zicht.