Rode Kruis en REDx vormen samen een bijzondere plek voor de wijk

WonenBreburg gaat in het voormalige Rode Kruis gebouw een nieuw thuis maken voor 18 huishoudens. Duurzame, betaalbare en comfortabele woningen, op een centrale plek in de stad met bovenin een prachtig uitzicht op de skyline van Tilburg. Daarnaast komt er op de begane grond een ontmoetingsplek voor iedereen uit de buurt.

REDx
Een plek waar iedereen zich welkom voelt ongeacht zijn of haar achtergrond, dat is de nieuwe bestemming voor de begane grond van het voormalige Rode Kruisgebouw op de Besterd. Een historisch gebouw met een nieuw verhaal, REDx, passend bij de wijk en passend bij de historie van dit gebouw. Met REDx wil de familie Dap een bijdrage leveren aan verbinding tussen mensen onderling en mensen met hun omgeving.

Shirley Dap: “Ieder mens is uniek en dat stimuleren we graag in het werk dat we doen. Lucienda begeleidt met 'Het Activeringshuis' mensen bij het zijn wie ze zijn. Anwars 'Daps Gym' gebruikt het fysieke om ook mentaal sterker te worden. Met 'Honor your Bliss' coacht Anouschka jonge vrouwen met behulp van onder andere klankschalen en ikzelf geef met 'HEAL interior design' vorm aan verschillende omgevingen met als doel het verhogen van ieders welzijn. Alle vier onze bedrijven krijgen een plekje in REDx en zijn onderling ook nog verbonden. Daarnaast komt er ook een Public Living.”

Public Living: horeca voor de wijk en de stad
REDx Public Living verzorgt vanuit het Rode Kruisgebouw de innerlijke mens overdag met heerlijk eten en drinken. In de avonden en weekenden worden sociale en (multi-)culturele activiteiten georganiseerd. Eten is verbinding en dat ga je terugzien bij REDx Public Living.

Een mooi nieuw ijkpunt aan de Besterd
Caroline Timmermans directeur-bestuurder WonenBreburg is enthousiast: “Een mooi traject dat samen met buurtbewoners, ondernemers en maatschappelijk partners is doorlopen. Samen zijn wij op zoek gegaan naar een maatschappelijk, ondernemend en wijkgericht initiatief, en daarnaast horeca. We zijn er van overtuigd dat we met plan REDx van familie Dap een goede afgewogen keuze hebben gemaakt. Met de verandering van het gebouw gaat het voormalige Rode Kruisgebouw weer een mooi ijkpunt worden aan de Besterd.”

Opdracht bij de koop: Maatschappelijke invulling plint
De opdracht vanuit de koopovereenkomst was helder: ´´WonenBreburg zal zich jegens de gemeente maximaal inspannen om de begane grond van het verkochte een maatschappelijke invulling te geven die in samenspraak met de buurt tot stand komt”. WonenBreburg organiseerde een avond voor omwonenden in mei 2022. Er volgde ook nog een avond voor geïnteresseerde ondernemers uit de buurt. Na bezichtigingen in het gebouw en een heel aantal oriënterende gesprekken zijn uiteindelijk de plannen van vijf overgebleven initiatiefnemers gepresenteerd aan de werkgroep.  Een zorgvuldige afweging van belangen van de buurt, gemeente en corporatie heeft de keuze laten vallen voor plan REDx.

Planning
De huidige planning is dat half 2024 het gebouw is aangepast. REDx gaat daarna inrichten en verhuizen om dan later in 2024 de deuren te openen. 

“Van harte kijken wij er naar uit om de mensen uit de buurt en uit heel Tilburg bij REDx te mogen ontvangen.”

Meer over RedX: