50 jaar woonplezier in Tilburg

50 jaar geleden kreeg Liesje Baans (91) de sleutel van haar woning aan het Antoine Artsplein in de wijk Zorgvlied. Nu, een halve eeuw later, woont onze trouwe huurster nog op dezelfde plek, in hetzelfde huis. En als het aan haar ligt blijft dat voorlopig ook wel even zo.

In mei 1972 verhuisde de Tilburgse mevrouw Baans samen met haar man en twee jonge kinderen naar hun woning in Zorgvlied. Hun oude flat werd te klein. De kinderen zijn inmiddels – al lang – uit huis en meneer Baans is 15 jaar geleden helaas overleden, maar mevrouw Baans woont er nog steeds. “In al die jaren is er veel veranderd natuurlijk. De buurt is veranderd, de energierekening is verdubbeld. Maar ik heb het hier altijd nog goed naar mijn zin. Als het aan mij ligt, woon ik hier nog wel tien jaar!”

Alles op de fiets
Liesje mag dan wel 91 zijn, achter de geraniums zitten is niet aan haar besteed. Ze krijgt bezoek van haar kinderen en kleinkinderen of gaat zelf op pad. “Iedere week ga ik naar de bingo, naar de markt of drink ik koffie bij mijn zus van 84. Of ik bezoek een rommelmarkt. Dat doe ik allemaal op de fiets. Een gewone hoor, niet zo’n elektrische,
dat is niets voor mij.”

In de botsauto’s en de ‘Hooggaatie’
Het hoogtepunt iedere zomer is de Tilburgse kermis, daar gaat Liesje altijd met haar beste vriendin naartoe. “Voorheen gingen we in de botsauto’s of in de Hooggaatie, maar tegenwoordig houden we het bij wat gokken. We maken een ronde over de kermis, pikken een terrasje en eten nog lekker een buil friet”, vertelt ze glunderend. “’s Avonds fietsen we weer naar huis. Heel gezellig altijd!”