Bewegen in de Tilburgse binnentuin van Samen Verder

WonenBreburg verhuurt ook woningen in verschillende woongroepen in Tilburg. Eén daarvan is Samen Verder, met 20 huurappartementen voor 50-plussers aan de Trouwlaan. Het complex heeft een prachtige binnentuin waar de bewoners regelmatig samen komen en tuinieren. Sinds de maatregelen zijn ingevoerd om het coronavirus tegen te gaan, gebruikt een vast clubje bewoners de tuin ook als 'sportschool'.

"Het zijn gewoon wat oefeningen om fit te blijven hoor", lacht instructrice en bewoner Jettie Zwaans. "We beginnen bovenaan en eindigen beneden bij de voeten. Het is vooral bedoeld om de lichamen soepel te houden." De bewegingen komen onder andere uit de tai-chi lessen die ze eerder volgde, vertelt ze.

In conditie blijven
Toen de bewoners door corona aan huis gebonden waren, ontstond het idee. Jettie: “We hebben een mooie tuin, het was mooi weer en we wilden graag iets doen om in conditie te blijven. Bovendien is het erg gezellig.” En dus stonden de huurders, op gepaste afstand, te rekken en strekken in de binnentuin. Ook de oudste bewoner deed met 94 jaar, gewoon mee.

Het bevalt een deel van de bewoners zo goed, dat ze het beweeguurtje nog steeds volhouden – ook nu de maatregelen versoepeld zijn. Jettie is ondertussen niet meer de enige die de instructies geeft, ook een andere huurder geeft nu af en toe een ‘les’. “En als het straks wat kouder wordt gaan we misschien verder in de gemeenschappelijke ruimte binnen. Wie weet!”

Ontmoeting en privacy
Ruim dertig jaar geleden is de woongroep tussen de Trouwlaan en de Korvelseweg ontstaan, op initiatief van twee vrouwen. Zij hadden het plan om voor actieve 50-plussers een plek te vinden om zelfstandig te blijven, in saamhorigheid met elkaar. Nog steeds is er veel ontmoeting tussen de buren, maar ook ieders privacy wordt gerespecteerd.

“We drinken twee ochtenden in de week samen koffie, en onderhouden de tuin gezamenlijk”, legt Jettie uit. “Verder hebben we onderling goede contacten. Zo eten we met de buren of spelen we rummikub. Het idee is om een goede buur te zijn”, vertelt Jettie. Dat is immers vaak beter dan een verre vriend – zeker in tijden van corona.

Meer weten over onze woongroepen? Kijk op: www.wonenbreburg.nl/ik-zoek/bijzonder-wonen/woongroepen/