Een heerlijk driegangenmenu voor een tientje in Breda

Uit eten gaan is een echt geluksmomentje. Helaas is een etentje niet voor iedereen haalbaar of gezellig. Omdat iemand alleen is, het te duur is of omdat het vervoer een probleem is. Voor die mensen is het initiatief van Ineke de Wee en haar partner Henk de Been een oplossing. Twee keer per maand organiseren zij etentjes voor WonenBreburg-huurders van de Calandstraat en Lelystraat in Breda.

Dit verhaal komt uit Venster 51.

Het is een mooie donderdagavond, net na zes uur. In de eetzaal van Restaurant Ons, in de Bredase wijk Geeren-Zuid, is het volle bak. Aan twee keurig gedekte tafels zitten achttien huurders gezellig met elkaar te keuvelen. Maar als de bediening eenmaal het eten heeft uitgeserveerd, neemt het volume af. Op het menu staat vanavond een pittige pompoensoep en Turkse köfte met een soort naan en salade. Een brownie als dessert is de kers op de taart.

Even warmdraaien

Organisator Ineke kijkt tevreden toe en eet gezellig mee. Tot vier jaar geleden was ze buurtbeheerder aan de Calandstraat. Nu is ze gepensioneerd, maar zij en Henk zetten zich nog graag in voor de huurders uit de Calandstraat en Lelystraat in haar wijk. “Deze etentjes zijn er al acht jaar”, vertelt ze. “De eerste vier jaar organiseerde Henk het met een bewoonster. Na haar verhuizing en mijn pensioen heb ik het van haar overgenomen.” De stemming is altijd vrolijk, vooral na even warmdraaien. Ineke lacht. “In het begin mopperen sommige mensen wel even, bijvoorbeeld over kwaaltjes. Na een tijdje zeg ik: ‘Kom op, nu zijn we wel klaar met het ziekenhuis'."

Lekker en goed eten

Voor tien euro krijgen de gasten een heerlijk driegangenmenu. ”We vinden het belangrijk dat mensen voor wie een etentje niet vanzelfsprekend is toch af en toe een gezellige avond hebben. Dat ze lekker en goed eten. Bijna alle borden gaan schoon terug naar de keuken. En hebben mensen een vervoersprobleem? Dan zorgen we gewoon dat ze worden opgehaald." 

Huurder Hans Jansen - die alleen woont - laat zich graag culinair verwennen door de keukenbrigade van Restaurant Ons. “Ik ben er altijd bij. Hartstikke lekker en leuk. Zo heb ik toch twee keer per maand een mooie avond. Ik kom nooit alleen, maar haal altijd mensen op die minder mobiel zijn. En ik breng ze, na een gezellige avond, ook nog naar huis!”

Bent u wel toe aan een lekker dinertje bij Restaurant Ons voor weinig geld? Ineke en Henk hebben altijd nog plaats voor nieuwe eters en u bent als WonenBreburg-huurder aan de Calandstraat of Lelystraat in Breda van harte welkom om aan te schuiven. Bij interesse kunt u Ineke de Wee bellen op 06 4913 7558. Mailen mag ook: inekedewee@casema.nl.