Huurders Sweelincklaan trots op eigen kunstmuur

Hij straalde al even op de 27,5 meter hoge muur aan de Sweelincklaan: de muurschildering van kunstenaar Joep van Gassel. Vrijdag werd 'ie, in het bijzijn van tientallen buurtbewoners, officieel onthuld. Aan de aanstichter van het enorme kunstwerk de eer. Bewoner Aart, ook voorzitter van de bewonerscommissie, laat de gekleurde vlaggetjes zakken. ‘Toepasselijk op Vlaggetjesdag’, merkt één van de aanwezigen op.

Eigenlijk was het Ria, de vrouw van Aart, die met het idee kwam, geeft hij toe. “In 2021 bestonden de twee flats aan de Sweelincklaan 50 jaar. In plaats van een feestje kregen we een pandemie.” In die tijd wandelde Ria veel door de stad en de muurschilderingen die je inmiddels overal in Tilburg tegenkomt vielen haar op. Net als de grootse, kale muur van het appartementencomplex waar het stel zelf al bijna 20 jaar woont.

Buurtcultuurproject

Aart schakelde daarom WonenBreburg in, woonconsulent Nancy Ben Jeddi op haar beurt de gemeente Tilburg, die cultuurcoach Curtley Mooring en Art-fact aanhaakte. Samen maakten ze er een buurtcultuurproject van met bewoners, jongeren en kunstenaar Joep van Gassel.

De samenwerking resulteerde in een aantal bijeenkomsten met de bewonerscommissie en een fotoworkshop voor geïnteresseerde huurders van de twee flats. Zij trokken het naastgelegen Quirijnstokpark in om inspiratie voor de uiteindelijke kunstenaar te verzamelen. Ook leerlingen van 2College Cobbenhagenmavo werden er op deze manier bij betrokken en droegen met foto’s ideeën aan voor de muurschildering.

Hoogwerkercertificaat

Uit twee schilders kozen de huurders op basis van zijn stijl voor urban artist Joep van Gassel om de gevel onder handen te nemen. Hem viel vooral de natuur en verbinding op in de gemaakte foto's. Op basis daarvan maakte hij het ontwerp van twee reigers: een moeder en kind die elkaar aankijken. “De muurschildering is 27,5 meter hoog. Ik moest m'n hoogwerkercertificaat halen om het te kunnen maken”, lacht hij. “Het is niet het grootste, maar wel het hoogste werk dat ik ooit maakte.”

De bewoners zijn tijdens de officiële onthulling blij en trots op het resultaat. Sterker nog: ‘Aan de andere kant hebben we nog een muur’, klinkt het met een lach.