"Ik heb tijd genoeg om anderen te helpen"

Al zes jaar woont Peter van Heusden (70 jaar) in de Calandstraat in Breda. Hij is betrokken bij de buurt én bij zijn medebewoners: hij prikt regelmatig prullen op het terrein rondom de flat, houdt het pas aangelegde hortensiaperk bij, hangt schilderijen en gordijnen op, maakt vensterbanken, helpt meubels verhuizen, doet boodschappen voor anderen en brengt zijn galerijgenoten naar afspraken, zoals het ziekenhuis.

Peters vrouw overleed onlangs aan COPD. Hij verzorgde haar tot het allerlaatste. Voor zijn medebewoners staat hij ook altijd klaar. “Dat gaat snel rond. Mensen hier zeggen: ‘Als je wat nodig hebt, ga naar d’n Peer!’” Dat Peter zo handig is, is geen verrassing. Hij was 50 jaar lasser. “Ik vind het fijn om een oogje in het zeil te houden hier in de buurt, of het goed gaat met iedereen. Ik heb nu tijd genoeg om anderen te helpen. Mensen vragen regelmatig wat ik wil hebben voor mijn hulp, maar ik doe het allemaal gratis en voor niks.”

‘Peers padje’
Bijzonder is het stukje stoep naar de vuilnisbakken voor de flat. “Buurtbewoners met een rollator moesten eerst flink omlopen om bij de vuilnisbakken te komen, omdat er een hoog stoepje zat. Ik regelde met de gemeente dat er een schuine helling kwam, zodat mensen met een rollator er wél langs kunnen. Best ingewikkeld, want het liefst haalt de gemeente geen groen weg. Als verrassing zette een van mijn medebewoners er een bordje met ‘Peers padje’ neer.”

Klankbordgroep
Via WonenBreburg werd Peter gevraagd om deel te nemen aan de klankbordgroep. Daar beslist hij mee over diverse onderwerpen, zoals groot onderhoud. Of wat er met het groen in de buurt moet gebeuren. “Zo wilden ze het gras rondom de flat hoog laten groeien. Maar: dan gooien mensen hun viezigheid er makkelijker weg én zijn de zwanen niet meer goed zichtbaar voor auto’s. Daar geef ik dan mijn mening over. Of ik stel vragen. Bijvoorbeeld over of er straks voldoende uitleg voor de oudere mensen komt als ze met een nieuwe keuken ineens elektrisch moeten gaan koken. Ik praat niet per se vanuit mezelf, maar vanuit alle buurtbewoners. Zo probeer ik er mijn steentje aan bij te dragen dat we hier met zijn allen prettig kunnen blijven wonen.”