Onder de pannen

Er zijn steeds meer mensen in de gemeente Breda die geen dak boven hun hoofd hebben. Tegelijkertijd zijn er veel huurders met een leegstaande kamer in huis. Het project ‘Onder de pannen’ brengt deze mensen samen en speelt daarmee in op de acute woningnood. WonenBreburg, Laurentius, Alwel, Stichting de Herberg en de gemeente Breda bundelen hiervoor hun krachten.

Met het project kunnen huurders van WonenBreburg een leegstaande kamer onderverhuren aan stads- of dorpsgenoten die tijdelijk geen woonruimte hebben. Bijvoorbeeld mensen die door verlies van hun baan of een scheiding op straat terechtkomen. Daklozen die niet verslaafd zijn en geen psychische problemen hebben. Als huurder krijgt u hier een vergoeding voor én helpt u een ander. Win-win!

Weer een dak boven het hoofd
Bianca Peeters (38) is een van de mensen die meedoet aan het project. Zij had een leegstaande kamer in huis, vertelt ze. “Mijn huurster ken ik al heel lang. Ze was al jaren op zoek naar een woonruimte. Maar zonder uitkering lukte dat niet, en zonder woonruimte kreeg ze ook geen uitkering. Ze heeft al zo veel tegenslagen gehad en ik gunde haar een normaal leven. Toen hoorde ik over Onder de pannen. Dit was de perfecte gelegenheid om haar te helpen.”

Gezellig in huis
Bianca verhuurt haar kamer nu een paar maanden onder. Hoe bevalt het? “Na vier jaar alleen wonen, was het best even wennen”, vertelt ze eerlijk. “Maar nu gaat het hartstikke goed. Je hebt weer wat aanspraak, het is gewoon gezellig. Ook mijn huurster is blij met deze oplossing. En de vergoeding die ik krijg, is natuurlijk mooi meegenomen. Wat nog meer een pluspunt is?” Bianca moet lachen. “Nu er iemand thuis is die op mijn honden wil passen, kan ik zelf weer eens een dagje weg!”

Meer weten?
Bij deelname behoudt u als huurder uw eventuele toeslagen en/of uitkeringen. Wilt u meer weten of ook meedoen aan Onder de pannen? Neem dan contact op met Stichting de Herberg via onderdepannen@stichtingdeherberg.nl of 076 785 73 58.