Mozartflat

De Mozartflat in Tilburg-Noord wordt fors verduurzaamd. De 256 appartementen worden aardgasvrij. Daarmee is de flat in één klap de grootste flat tot nu toe in Nederland die deze transitie doormaakt. Extra bijzonder: het gaat om een gebouw met kopers én huurders.

De Mozartflat in Tilburg-Noord gaat van het gas af. Daarmee is de flat in één klap de grootste flat tot nu toe in Nederland die deze transitie doormaakt. Extra bijzonder voor een gebouw met kopers én huurders, wat dit project uniek maakt in ons land. Op 15 maart startten de werkzaamheden; de 256 appartementen verdeeld over 16 etages worden in zo’n 16 werkdagen stuk voor stuk volledig aardgasvrij. De woningen worden al verwarmd via stadsverwarming, maar het gas waarmee gekookt wordt, wordt afgekoppeld. De VvE en WonenBreburg hebben voor iedereen een alternatief inductiekooktoestel met bijbehorende pannenset geregeld. Bewoners die dit liever zelf uitkiezen krijgen een financiële tegemoetkoming. De kopgevels van de flat worden beter geïsoleerd, al het enkelglas en verouderde dubbelglas is vervangen door HR++glas en zonnepanelen op het dak leveren voortaan energie voor de gezamenlijke ruimtes en liften. Klap op de vuurpijl is de klimaatgevel die binnenkort tegen de 16 verdieping tellende flat wordt geplaatst.

Met een klimaatgevel aan de zuidzijde van de flat worden niet alleen de balkons ondersteund, het heeft tegelijkertijd een isolerende werking. De glazen wand pakt de balkons als het ware in. “Dit lost de problemen met de steunbalken op”, schetst Anja van Zelst, woonconsulent bij WonenBreburg. “De balkons worden eigenlijk een soort serres; ’s zomers kunnen de glazen wanden open, in de winter is het behaaglijk achter het glas. En de wand als geheel zorgt voor een extra schil en dus voor energiebesparing. Zo’n gevel is bijzonder voor een gebouw van 16 verdiepingen.”

Bewoners kijken uit naar de komst van de klimaatgevel. Zoals Dimph Oerlemans, huurder bij WonenBreburg. Ze woont op de 16e etage. “De klimaatgevel is een hele mooie oplossing voor meerdere problemen”, schetst ze. “We hebben hier veel overlast van duiven. Ik kijk ernaar uit om straks het balkon te kunnen afsluiten. Daarbij gaat het schelen in de energierekening, is de verwachting.”

Maatregelen:

  • Klimaatgevel vormt duurzame schil aan zuidzijde én ondersteunt balkons;
  • Kopgevels worden beter geïsoleerd;
  • Al het enkelglas en verouderde dubbelglas is vervangen door HR++glas;
  • Zonnepanelen op het dak leveren energie voor de gezamenlijke ruimtes en liften.