Piet en Hennie over 85 jaar wonen in een wevershuisje: "We hebben zo veel mooie herinneringen aan dit huis"

Al 85 jaar woont Piet van Geel (85) in zijn wevershuisje in de Reitse Hoeventraat. Hij woont er, samen met zijn vrouw Hennie (80), nog altijd met net zo veel plezier als toen. Al is er inmiddels wel het een en ander veranderd. “Vroeger keken we uit over weilanden, je kon Boerke Mutsaers zo zien liggen. En af en toe reed er een paard en wagen langs.”

Toen Piet een paar maanden oud was, in 1938, kwam hij met zijn ouders, broers en zussen in het huis wonen. Het was een van de tien wevershuisjes in de vroegere herdgang De Hoeven. Het bijzondere huis, dat uit 1905 stamt en inmiddels ook een rijksmonument is, is al decennia lang in het bezit van WonenBreburg.

Kwajongensstreken

Piet groeide samen met zijn zes broers en twee zussen op in het huis. Hij had een fijne jeugd, vertelt hij. “We speelden graag op straat. Dan gingen we voetballen op onze klompen.” Piet moet lachen. Regelmatig vloog er een bal door de ruiten van de buren. Kattenkwaad uithalen deed ik ook graag. Dan legden we een beurs met een touwtje op straat en trokken dat weg, of we spanden touwtjes over de weg.”  Op zijn 25ste kwam Hennie in zijn leven. “Ik bracht iedere week eieren bij de familie van Piet”, vertelt ze. “Dat was altijd gezellig. Piet betaalde voor de eieren. Maar hij ging met steeds meer  kleingeld betalen. Om me langer aan de praat te houden”, zegt ze met een knipoog. “Niet lang daarna vroeg hij me mee naar de kermis.”

Rieten dak

Piet en Hennie trouwden en Hennie kwam ook in het wevershuisje wonen. Dat was in die tijd nog niet heel comfortabel, vertelt ze. “Het huis had toen nog een rieten dak. Regen en sneeuw kwamen er gewoon doorheen! En met enkel glas kon het ook flink koud zijn. In 1988 is het huis gelukkig helemaal gerenoveerd en gerestaureerd.”

Hoewel het huis helemaal opgeknapt werd, ademt het nog altijd de sfeer van toen. Piet en Hennie wonen er nog altijd met veel plezier. Hennie: “De buurt is onherkenbaar veranderd, maar het is nog altijd fijn wonen hier. Bij mooi weer trekken we er samen op uit. Dan gaan we een stukje rijden met de scootmobiel. Of we genieten van onze tuin. En de kinderen en kleinkinderen wonen gelukkig ook in de  buurt.” Piet knikt bevestigend. “Het is bijzonder om hier al zo lang te wonen, we hebben zo veel mooie herinneringen aan dit huis. We gaan hier nooit meer weg.”