“We hebben het huis zelf mooi gemaakt”

Vanaf 1986 woont Jan Mol (64) met Corry Valentijn (66) in hun huis aan de Schimmelpenninckstraat. Door de jaren heen verbouwde Jan hun paleisje van onder tot boven. "In het begin was het niets, hierdoor hebben we er iets moois van kunnen maken."

Jan en Corry, bijna 40 jaar samen, groeiden allebei op in het Heuvelkwartier. De twee ras-Bredanaars hebben het na 35 jaar nog steeds naar hun zin aan de Schimmelpenninckstraat. Deze woning draagt daar aan bij. Jan: “Hier voelen we ons thuis, daar hebben we samen voor gezorgd.” Hij herinnert zich nog goed hoe het naoorlogse huis er net na intrek uitzag: “Overal zaten driedubbele lagen behang en zeil, dat moest er allemaal vanaf. Ook was de tuin een groot oerwoud.”

Gouden handen
Jan is stukadoor en heeft twee rechterhanden. Hij stuukte alle plafonds en voorzag ze van sierlijsten. Daarnaast bouwde Jan eigenhandig een uitbouw, waarin nu de keuken en eetkamer zijn. “Hierdoor kregen we een hoop extra ruimte”, zegt Jan. Het meest trots is hij op de schuur achter in de tuin: “Deze bouwde ik 35 jaar geleden en is nog steeds een aanwinst. Niet alleen is er meer dan genoeg opbergruimte, ook bouwde ik er een veranda aan waar het heerlijk toeven is in het voor- en najaar.”

Fijne wijk
Door de jaren heen hebben Jan en Corry veel zien veranderen in hun straat. Waar vroeger veel senioren woonden, leven nu gezinnen met jonge kinderen. “Dit zorgt voor meer levendigheid”, dat vindt Jan wel leuk. Hij staat in de straat bekend als erg behulpzaam. “Gereedschap leen ik vaak uit. In ruil daarvoor krijg ik lekkere bedankjes van de buren!”