#weekvanhethuren: meer wooncomfort na het groot onderhoud

In Breda wordt er op verschillende plekken hard gewerkt aan onze woningen. Tijdens een groot onderhoud krijgen de flats, portiek- en eengezinswoningen een flinke opknapbeurt. Ook in Breda Noord Oost zijn vakmannen bezig.

“Buiten is de aannemer al volop aan het werk”, vertelt Maaike Mensing. Ze woont in één van de 51 portiekwoningen aan de Minister Kanstraat en Van Rijckevorselstraat. “De gevels zijn schoongemaakt en opnieuw gevoegd, en de spouwmuur geïsoleerd. In combinatie met de nieuwe kozijnen en ramen, moet de woning hiermee een stuk energiezuiniger worden.”


Het hele blok wordt ingepakt in het groot onderhoudsproject Speelhuislaan - Minister Kanstraat en Van Rijckevorselstraat

Meer wooncomfort
Er komen ook zonnepanelen op de daken, waarvan de energie rechtstreeks naar de meterkast gaat. “En ik heb gekozen voor een cv-installatie. Op het moment is de gaskachel in de woonkamer de enige warmtebron in mijn woning, dus ik ben heel blij dat ik na het groot onderhoud van meer wooncomfort kan genieten.”

Daar rekent Innocent Irdukukunda ook op. Hij woont in Geeren-Zuid waar 192 appartementen in de flats aan de Jacob Romanstraat en Daniël Marotstraat van binnen en buiten worden aangepakt. Ook hier worden de woningen een stuk energiezuiniger, onder meer door isolatie en zonnepanelen op het dak. “We wonen hier heel fijn, het is een prettige locatie en goede wijk met goede buren. Maar de woningen zijn verouderd.” De komende tijd worden bij Innocent daarom ook de keuken, toilet en badkamer vervangen.

Passen en meten door corona
Beide huurders zijn te spreken over hoe WonenBreburg de huurders bij het onderhoudsproject betrekt. “Het is niet niks”, vertelt Maaike. “Ik ga drie weken bij mijn ouders wonen, omdat de vakmannen vanwege de coronamaatregelen slechts met drie personen tegelijkertijd binnen aan het werk kunnen zijn. De planning is passen en meten, vertelde de aannemer. Maar we worden goed op de hoogte gehouden via de nieuwsbrieven. Die zijn niet te missen.”

Innocent nam uit nieuwsgierigheid plaats in de klankbordgroep, waarin hij met acht andere huurders meepraat over het geplande onderhoud. “We hebben goede informatie gekregen. In de wijkwagen kon iedereen vragen stellen en in de modelwoning kon iedereen alvast zien hoe het gaat worden als het straks klaar is.

 
Bewoner Innocent op zijn galerij vóór het groot onderhoud in de Jacob Romanstraat

Lees meer over de groot onderhoudsprojecten:

Wonen doen we samen. In een betaalbare woning, in een schone en veilige omgeving. Tijdens de Week van het Huren (5 t/m 10 oktober) laten onze wijkteams in Breda en Tilburg daarom zien hoe ze ‘corona-proof’ werken. #wonendoenwesamen #weekvanhethuren