Woningen Staatsliedenbuurt klaar voor de toekomst

In de Staatsliedenbuurt in Tilburg laat WonenBreburg 61 huurwoningen verduurzamen. We pakken de woningen flink aan: met noodzakelijk onderhoud en een opknapbeurt voor de binnen- én buitenkant. De huizen worden comfortabeler, veiliger en duurzamer. Goed voor het milieu én voor de portemonnee van de bewoners.

In januari dit jaar startte aannemer Huybregts Relou met de werkzaamheden. Na alle werkzaamheden hebben de bewoners een huis dat weer helemaal klaar is voor de toekomst.

Duurzamer en moderner

De woningen worden flink onder handen genomen, vertelt Karlijn van de Pas, projectleider groot onderhoud bij WonenBreburg. “De badkamer, keuken en het toilet worden waar nodig vernieuwd. We isoleren vloeren en muren, plaatsen HR++-glas met ventilatieroosters en brengen mechanische ventilatie aan. Systeemplafonds vervangen we, als de bewoners dat willen, door vaste gipsplaatplafonds. Bewoners die willen, krijgen zonnepanelen. Alle woningen krijgen bovendien een hybride warmtepomp en een elektrische kookplaat inclusief aansluiting. De kookplaat én een geschikte pannenset krijgen de bewoners van ons.” De woningen worden duurzamer én mooier. “Veel woningen krijgen een deels nieuwe voorgevel. De woningen zien er daardoor ook vanbuiten weer frisser en moderner uit en zijn ook nog eens beter geïsoleerd.”

Fijn voor de portemonnee

Het onderhoud is voor veel bewoners even behelpen, maar ze krijgen er iets moois voor terug. Omdat de woningen beter geïsoleerd zijn en voorzien van een hybride warmtepomp, zal het gasverbruik flink omlaag gaan. En dat betekent een lagere energierekening. “Dat gaan de bewoners zeker merken in hun portemonnee. En als ze voor zonnepanelen kiezen gaan ze er zelfs nóg meer op vooruit.”

Maatregelen tegen overlast

De werkzaamheden duren gemiddeld 25 werkdagen per woning. “Zo’n verbouwing is ingrijpend voor de bewoners, dat begrijpen we heel goed. Soms kan een keuken, douche of toilet tijdelijk niet gebruikt worden. Daarom hebben we altijd een woning beschikbaar waar bewoners tijdens hun verbouwing gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld de douche, een wasmachine of droger. Voor het ongemak en de overlast bieden we huurders bovendien een ongemakkenvergoeding.” In de zomer van 2023 zijn de meeste woningen vanbinnen klaar. Het vervangen van de daken en isoleren van de gevels wordt in het najaar voltooid. De zonnepanelen en warmtepompen worden naar verwachting ook later in het jaar geplaatst wanneer Enexis het stroomnetwerk in de weg heeft verzwaard.