Beter een goede buur dan een verre vriend
Gemengd wonen gaat om het creëren van een gemeenschap, vindt directeur-bestuurder Caroline Timmermans. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt in onze woningen en wijken.
Ouderen die langer thuis blijven wonen, extramuralisering van de zorg, uitstroom van de maatschappelijke opvang en de taakstelling voor statushouders. Het zijn allemaal aanjagers van de beweging naar gemengd wonen, schetst Caroline. “Bij deze wooncomplexen draait het om gemeenschapsvorming. Waar bewoners oog hebben voor elkaar en als goede buren met en naast elkaar leven. Ik vergelijk het vaak met de sfeer die je in dorpen nog steeds voelt: mensen kennen elkaar en zien naar elkaar om.”
Gemengd wonen in de praktijk
Beter een goede buur dan een verre vriend, dus. Daarvoor is het faciliteren van ontmoeting, de aanwezigheid van een community builder en de samenwerking met partners uit bijvoorbeeld zorg en welzijn belangrijk. Zoals al gebeurt in De Rijp in Breda, een nieuwbouwcomplex waar 20 van de 53 woningen bedoeld zijn voor mensen die ondersteuning nodig hebben door zorgprofessionals bij het zelfstandig wonen. Of het recent opgeleverde Bloemkwartier in Tilburg: 180 flexwoningen voor zowel statushouders als spoedzoekers. Ook in Breda werken we aan een dergelijk project: met Frankenhoeve worden flexwoningen gerealiseerd voor statushouders, uitstromers uit beschermd wonen en reguliere huurders. Maar volgens Caroline kan gemengd wonen in allerlei vormen bestaan, en gaat het zeker niet alleen om verschillende doelgroepen. “Wat mij betreft draait deze woonvorm er om dat je omziet naar elkaar, en met respect en wederkerigheid buren bent. Dat kan dus ook voor geclusterde woonvormen, prikkelarm wonen of ouderencomplexen gelden.”
Een bewuste keuze
Om een levendige community te creëren bespreekt WonenBreburg met woningzoekenden of gemengd wonen passend is. “Ik geloof dat de meeste mensen niet per se in volledige anonimiteit willen wonen, en graag íets doen voor een ander. Maar door zo’n selectiegesprek vooraf ontdekken woningzoekenden of het idee bij ze past. En het zorgt ervoor dat huurders er bewuster voor kiezen om een bijdrage te leveren, in welke vorm dan ook.”
Dit verhaal komt uit onze nieuwsbrief voor stakeholders uit april 2025.