Een huis vol emaille

35 jaar geleden begon hij ermee, nu staat zijn hele huis vol met zijn verzameling rood emaille. 298 stuks heeft Peter de Krom (63) uit de Olmstraat in Breda inmiddels. En daar kan altijd nog wel wat bij, vindt hij. "Ik ben nog lang niet uitverzameld", vertelt hij lachend. Heel wat rommelmarkten struint Peter af voor zijn verzameling. Steeds weer op zoek naar dat ene unieke potje, pannetje of kannetje. Waar komt zijn fascinatie voor rood emaille vandaan? “Vroeger kwam ik al veel op rommelmarkten”, legt hij uit. “Ik wilde me graag ergens in specialiseren, en rood emaille vond ik altijd al mooi. Dat liep een klein beetje uit de hand. Nu heb ik een huis vol emaille en ik vind het geweldig.”

Tweede leven
Maar Peters huis is meer dan alleen zijn verzameling. Bijna alles in zijn woning heeft hij zelf gemaakt, vertelt hij trots. “De houten lambrisering, de vloer met de houten tegels, de ornamenten aan het plafond, de tegels achter de open haard. Alles heb ik door de jaren heen zelf bij elkaar gescharreld. Veel vind ik op rommelmarkten of gewoon op straat. Ik maak het schoon, lap het op en gebruik het. Of ik maak anderen er blij mee; voor mijn buurvrouw maak ik nu bijvoorbeeld een rek voor haar klimplanten.”

Fijn wonen in Tuinzigt
Peter is een Bredanaar in hart en nieren en heeft het goed naar zijn zin in de wijk Tuinzigt, waar hij al 22 jaar woont. Na zijn scheiding kwam hij met zijn dochter in dit huis wonen. Inmiddels woont Peter er alleen. “Ik ben slechthorend en contact met anderen is daardoor soms best lastig. Buren spreek ik daarom niet zo vaak. Maar het is een gezellige buurt; het is fijn wonen hier”, vindt hij. “En ik krijg leuke reacties op mijn interieur en verzameling. Dat maakt me blij.”