Is een kachel wel zo’n goed idee?

De hoge energieprijzen houden ons allemaal bezig. Om te bezuinigen op de stookkosten gaan sommige huurders op zoek naar andere warmtebronnen om hun woning te verwarmen. Zoals het aansluiten van een hout-of pelletkachel of openhaard op nog bestaande rookkanalen. Of het neerzetten van een petroleumkachel.    

Gebruik van andere warmtebronnen wordt afgeraden!  
WonenBreburg heeft alle woningen voorzien van een veilige warmtebron zoals bijvoorbeeld centrale of elektrische verwarming, warmtenet of (hybride) warmtepomp of stadverwarming. Het gebruik van een andere warmtebron in uw huurwoning wordt dan ook sterk afgeraden. Het kan gevaarlijk zijn voor uw woning en uw gezondheid.

Inspectie en vegen van rookkanaal is verplicht én betaalt u zelf! 
Heeft uw woning een rookkanaal (schoorsteen) en denkt u er tóch over na om er een hout-of pelletkachel of openhaard op aan te sluiten? Bedenk dan vooraf dat dit verplichtingen en kosten met zich meebrengt.  

  1. Voordat u uw rookkanaal kunt gebruiken, moet u deze op eigen kosten laten inspecteren door een erkend specialist. Dit is noodzakelijk om te weten of uw rookkanaal nog veilig is.  
  2.  Blijkt uw rookkanaal nog geschikt en gaat u deze gebruiken? Dan moet u jaarlijks uw rookkanaal laten vegen. Dit is belangrijk om schoorsteenbrand te voorkomen.   

Let op: u betaalt zelf de kosten van de inspectie én het jaarlijks vegen van uw schoorsteen.   

Verplichtingen bij gebruik van uw rookkanaal 
Naast de aanschaf van de kachel brengt het gebruik en onderhoud van uw rookkanaal naast kosten ook verplichtingen met zich mee. Zo moet u op verzoek van de verhuurder een positief inspectierapport van uw rookkanaal kunnen laten zien. En een bewijs dat u jaarlijks uw schoorsteen laat vegen door een erkend bedrijf.  

Petroleumkachels niet toegestaan  
Petroleumkachels zijn niet bedoeld voor gebruik in huis en zijn daarom ook niet toegestaan. Ze zijn brandgevaarlijk. En omdat ze niet op een schoorsteen of afvoerkanaal zijn aangesloten veroorzaken ze ongezonde lucht en is de kans op koolmonoxidevergiftiging groot.    

Ventileren
Hoe u ook verwarmt, sluit uw ventilatie nooit af. Laat ventilatieroosters en klepraampjes open en zet het ventilatiesysteem niet uit. Zonder goede ventilatie ontstaat ongezonde lucht in huis waar u ziek van kunt worden. Bovendien is er kans op koolmonoxidevergiftiging. Het veiligst is om geen andere warmtebronnen te gebruiken dan de warmtebron die in uw woning is aangelegd. Voor uw eigen veiligheid en die van uw huisgenoten adviseert WonenBreburg u daarom dringend om dit advies op te volgen.  

 Heeft u geen centraal warmtesysteem? Neem dan contact op met ons klantcontactcentrum via telefoonnummer 088 - 496 00 00 of stuur een e-mail naar contact@wonenbreburg. Wij helpen u dan graag verder.