Na renovatieproject weer prinsheerlijk wonen in Princenhage

Met de trein naar die tante die je zo graag zou bezoeken. Met kinderen of kleinkinderen een ijsje gaan eten. Die sportschoenen kopen die je zo graag wilde. Zomaar wat voorbeelden van dingen die je kan doen met € 90,-. Dat is het bedrag dat de bewoners van onze 31 woningen aan de Laan van Mertersem en Dr. Struyckenstraat in Breda per maand kunnen besparen op hun woonlasten wanneer we klaar zijn met het groot onderhoud daar.

De woningen in de wijk Princenhage zijn op leeftijd en de isolatie liet te wensen over. Onder aanvoering van Rob Huijben, projectleider groot onderhoud bij WonenBreburg, pakte aannemer BAM Wonen dat aan. Rob: “We vervangen alle kozijnen door kunststof kozijnen met triple beglazing. De huizen krijgen een warme jas, door middel van spouwmuur-, vloer- en dakisolatie. We laten alle gevels opnieuw reinigen en voegen. En we installeren zonnepanelen.”

Meer wooncomfort

Een deel van de stroomopbrengst kan worden gebruikt om te koken, legt Rob uit. “We plaatsen elektrische kooktoestellen. Gas wordt alleen nog gebruikt voor de cv-installatie. Waar nodig renoveren we ook de badkamer, keuken en het toilet. Voor goede ventilatie sluiten we deze ruimtes aan op de mechanische ventilatiebox op zolder.”

Van label E naar A+

Wanneer de bouwvakkersbusjes uit het zicht vertrokken zijn, is dat volgens Rob een verschil van dag en nacht. “De bewoners zullen merken dat het binnen behaaglijker is. Het energielabel promoveert van E naar A+. Daarmee zijn de woningen weer helemaal van deze tijd.”

Flinke besparingen

Het verschil is, zo zegt Rob, duidelijk in de portemonnee te voelen. “Het gasverbruik neemt door de betere isolatie flink af. Het stroomverbruik neemt iets toe door het elektrische koken en de mechanische ventilatie, maar de zonnepanelen compenseren dat. De maandelijkse besparing op de woonlasten kan oplopen tot € 90,-, afhankelijk van het energiecontract en verbruik. En dat terwijl het huurbedrag voor de zittende huurders niet stijgt.”

Prinsheerlijk wonen

Naar verwachting worden de werkzaamheden deze zomer afgerond en kunnen de huurders er prinsheerlijk wonen. Rob: “Het was een ingrijpend project, ook voor de bewoners. Maar ik denk dat alle verbeteringen én de nieuwe energierekening dat ruimschoots goedmaken.”