Ria organiseert ontmoetingsmomenten voor ouderen: ‘Anderen in de watten leggen, doe ik graag’

Andere mensen helpen en ze een goed gevoel bezorgen. Ria Mutsaers (76) heeft het er maar druk mee. Sinds vijf jaar organiseert ze vanuit Fijn Thuis, een initiatief van ContourdeTwern, gezellige ontmoetingsmomenten voor ouderen. In een door WonenBreburg beschikbaar gestelde huiskamer aan het Scheveningenplein is ze vrijwilliger en gastvrouw bij de wekelijkse bijeenkomsten. 

Gezond en gelukkig oud worden in eigen buurt is niet altijd vanzelfsprekend. Dat weet Ria uit eigen ervaring. “Mijn man was twintig jaar lang ziek en had veel zorg nodig. Ik was veel thuis en kwam nergens meer. Toen ik na zijn overlijden werd benaderd door ContourdeTwern om deze bijeenkomsten te organiseren, leek me dat direct leuk. Ik ben graag onder de mensen. Anderen in de watten leggen, lekker kwebbelen met elkaar, heerlijk vind ik dat.”

Koffie, kaarten en kletsen

Iedere dinsdag is het kaartenmiddag. “Dan zitten we hier altijd met een groepje te rikken. De oudste deelnemer is 92, maar het gaat er behoorlijk fanatiek aan toe hoor! Daarnaast organiseer ik op de woensdagen koffiemomenten, met koekjes of een pan zelfgemaakte soep. We gaan ook regelmatig op pad. Ergens koffie drinken, een frietje eten of een dagje weg. Daar genieten de mensen echt van.”

Aanspraak en gezelligheid

Ria is niet eenzaam, maar wordt wel heel blij van de bijeenkomsten. “Ik vind het fantastisch om te zien als iedereen een leuke middag heeft. Ze slaan nooit een keer over, dat zegt wel genoeg. Weet je wat het is? Veel ouderen zitten de hele dag maar alleen thuis. Het is fijn dat ze hier weer aanspraak hebben, gezellig kunnen kletsen. Daar zet ik me graag voor in.” Ria moet lachen. “Lol maken en lekker ouwehoeren, dat kunnen we als de beste!”