“Quiet Tilburg zorgt voor lichtpuntjes"

Glauke Bogers komt rond van een bijstandsuitkering. Ze huurt via WonenBreburg en was anderhalf jaar vrijwilliger voor de Quiet-community in Tilburg. In 2013 kwam voor het eerst de Quiet 500 uit als tegenhanger van de Quote 500, waarin aandacht werd gevraagd voor stille armoede in Nederland. Nu is het een levendige community in elf Nederlandse steden. Glauke vertelt haar verhaal.

Het verhaal van Glauke
“In 2012 raakte ik mijn baan kwijt en kwam ik – opnieuw – in de bijstand terecht. Via een vriendin kwam ik in contact met Quiet Tilburg en ging ik aan de slag als vrijwilliger. Samen met twee andere vrijwilligers deed ik de intake van nieuwe members. We waren op vrijdagen bij de Voedselbank om mensen de weg naar ons te wijzen. Ik noteerde gegevens en zorgde ervoor dat mensen bij ons terecht konden voor een intake.” Glauke werkte in totaal anderhalf jaar als vrijwilliger bij Quiet in Tilburg.

App voor extraatjes
Op dit moment is Glauke member van Quiet en maakt ze graag gebruik van de extraatjes. “Via de Quiet-app krijg ik aanbiedingen voor bijvoorbeeld gratis producten, kaartjes voor het theater of de horeca. Zelf kies ik meestal voor de aanbiedingen waarbij ik ergens mag eten.” De meerwaarde van Quiet is groot voor Glauke. “Normaal gesproken heb ik geen geld om naar een restaurant te gaan. Dat het op deze manier tóch kan, is heel fijn. Het is ook meer dan een maaltijd: ik kom even uit de sleur, ben onder de mensen en kan ook eens vrienden meevragen. Ik geniet ontzettend van deze uitstapjes.”

Schroom niet, vraag hulp
Glauke weet intussen hoe lastig het is om rond te komen van een beperkt budget. “Het is soms écht billen knijpen als er onverwachte rekeningen binnenkomen”, vertelt ze. Advies voor mensen die in dezelfde situatie zitten? “Stap over je schaamte heen. Neem zélf contact op met instanties als je niet kunt betalen. Bedrijven werken altijd mee aan een betalingsregeling. En schroom niet om schuldhulpverlening in te schakelen. Zij bundelen alle schulden en dan betaal je aan één partij af. Dit voorkomt dat je het overzicht (nog verder) kwijtraakt.”

Hulp van WonenBreburg
Glauke trok direct aan de bel bij WonenBreburg toen ze een korte tijd geen inkomen had. “Na mijn periode als zelfstandige, had ik recht op bijstand. Het UWV heeft ongeveer twee maanden nodig om je financiële gegevens te bekijken en beoordelen. In die tussenliggende periode had ik geen inkomen.” Ze is tevreden over de hulp die ze van WonenBreburg kreeg. “Zij waren blij dat ik contact met ze opnam en ik heb goede afspraken kunnen maken. Het contact was heel prettig en ze vonden het goed dat ik zelf het initiatief nam.”

Gelukkig en tevreden
Ondanks dat Glauke rondkomt van een beperkt budget, is ze heel tevreden over haar leven. “Ik heb misschien minder te besteden, maar wel veel meer tijd en vrijheid dan de meeste mensen. Daardoor ben ik een gelukkig mens.”

Heeft u zorgen over uw financiële situatie? Blijf er niet mee lopen, maar neem gerust contact met ons op. Samen maken we een plan en komen we tot een oplossing.

Quiet Tilburg
Quiet wil een verschil maken voor mensen die in een armoedesituatie leven. Donateurs en sponsors geven geld of spullen die bestemd zijn voor hun ‘members’; mensen die
rondkomen van een zeer beperkt budget. Zonder tegenprestatie kunnen zij hiervan genieten. Een digitaal deelplatform verdeelt vraag en aanbod eerlijk. Quiet verzacht de armoede en laat mensen weer meedoen. www.quiet.nl